Делото за поста на директор на БНТ не тръгна за пети път, след като адвокатът на Кошлуков се разболя

Делото за прекратения конкурс за избор на нов генерален директор на БНТ е отложено за пети пореден път, съобщава "Сега". Този път причината е, че адвокатът на Емил Кошлуков се е разболял и е поискал отлагане.

Така вече близо половин година съдебното дело не може да започне заради процедурни хватки. То беше образувано, след като през юни Съветът за електронни медии (СЕМ) не успя да избере нов генерален директор на обществената телевизия.

Междувременно Кошлуков продължава да заема длъжността, въпреки че не събра нужната подкрепа за втори мандат по време на редовния конкурс. Той получи само 1 глас "за" и 4 "против". Единственият глас в подкрепа беше на Галина Георгиева, излъчена в СЕМ от ГЕРБ.

Кошлуков продължава да ръководи БНТ по силата на поправки в Закона за радиото и телевизията, защото все още няма избран легитимен нов ръководител. Насрочването на нов конкурс беше блокирано от друг неуспешен кандидат за поста - юриста Ирина Величкова, която оспорва процедурата на СЕМ, твърдейки, че членовете на съвета така и не са издали окончателен акт за прекратяване на конкурса.

Вместо СЕМ да задейства веднага избора на нов директор - медийният регулатор реши да чака развръзка от съда. А такава все още не може дори да започне.

Началото на процеса беше блокирано на няколко пъти заради друг кандидат в проваления конкурс - Сашко Йовков, който реши да се включи в делото. През септември той забави процедурата, представяйки болничен непосредствено преди първото заседание, след което стана причина и за следващите отлагания на делото. Междувременно в този период Йовков беше назначен от самия Кошлуков в БНТ на консултантски договор.

В конкурса за генерален директор на обществената телевизия освен Кошлуков и Йовков участваха и още шест души - Ирина Величкова, Сашо Диков, Василена Матакева, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова.

През юни обаче петимата членове на СЕМ не успяха да съберат поне три гласа за нито един от кандидатите, в резултат на което Кошлуков беше оставен да управлява БНТ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024