Путин дава гражданство на чужденци, които се бият за Русия

Всеки чужденец, подписал договор с руската армия, ще може да получи руско гражданство.

Указът за това вече е подписан от президента Владимир Путин, след като 2022 той издаде друг указ, с който чужденците получиха правото да служат в руската армия наравно с руснаците.

Условието за получаване на гражданство досега обаче беше да се се включат в редовете на армията за най-малко три години.

Според документа, не само чужденците, но и техните семейства, ще могат да получат руско гражданство, докато продължава "специалната военна операция", както Русия нарича войната в Украйна.

През септември 2022 г. Русия мобилизира 300 000 души, които да бъдат изпратени на фронта в Украйна и въпреки че на два пъти Путин обяви, че няма нужда от нова мобилизация, набирането на чуждестранни войници явно ще бъде използвано точно за тази цел.

През септември британското военно министерство посочи в свой доклад, че Русия се опитва да привлече чуждестранни бойци, за да не се налага да обявява задължителна мобилизация преди президентските избори, които ще се проведат на 17 март.

Военен "помолил", а Путин "прие" да се кандидатира за пети мандат

В доклада бяха споменати обяви за набиране на доброволци, насочени към жители на Армения и Казахстан.

Освен около 6 млн. мигранти от страни в Централна Азия обаче руската армия разчита и на държави като Непал и Куба, където през последните месеци бяха разкрити цели групи, набиращи мъже за бойното поле в Украйна.

Москва не публикува официални данни за чужденците, сражаващи се на нейна страна, но има информация за кубинци, които участват в замяна на големи бонуси, и трима африканци, вербувани от частната наемническа армия "Вагнер".

В същото време украинските власти смятат, че е само въпрос на време да се стигне до пълна мобилизация на руската армия и че това може да се случи след президентския вот.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът в Хага поиска арест и за Нетаняху, и за лидери на "Хамас"

Обвиненията са за военни престъпления и престъпления срещу човечеството

14:32 - 20.05.2024
Важно днес

По обвинение в тероризъм: Осъдиха 24-годишен руснак на 25 години затвор

Иля Бабурин е обвинен в палежа на

14:01 - 20.05.2024
Важно днес

Арестуваният кмет на Омуртаг ще обжалва решението на съда да касира избора му

Съдът касира избора за кмет на Омуртаг след сигнал от ДПС

12:39 - 20.05.2024