Путин към Европа: Ако искате газ, тогава отворете "Северен поток 2" Снимка: © Getty Images

Ако Европейският съюз иска повече количество газ, то той трябва да отмени санкциите, възпрепятстващи откриването на "Северен поток 2". Това каза президентът Владимир Путин след срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество, провела се в Узбекистан.

Държавният глава отрече Русия да има нещо общо с енергийната криза в Европа и приписа вината на европейския "зелен дневен ред". "Северен поток 2", намиращ се на дъното на Балтийско море почти успоредно на "Северен поток 1", беше построен преди година, но Германия реши да прекрати дейностите по него само дни преди Русия да започне инвазията си в Украйна на 24 февруари.

"Изводът е, че ако имате желание, ако ви е толкова трудно - просто вдигнете санкциите за "Северен поток 2", който осигурява 55 млрд. кубически метра газ годишно. Просто натиснете бутона и всичко ще тръгне", каза Путин.

Цените на газа в Европа се увеличиха повече от два пъти от началото на годината на фона на намаляването на руските доставки. Тазгодишният скок на цените притисна закъсалите вече потребители и принуди някои индустрии да спрат производството.

Цените на газа в Европа се увеличиха повече от два пъти от началото на годината на фона на намаляването на руските доставки. Тазгодишният скок на цените притисна закъсалите вече потребители и принуди някои индустрии да спрат производството. Путин внезапно пожела "колкото може по-бърз" край на войната и обвини Киев, че отказва преговори

Европа обвини Москва, че използва енергийните доставки като оръжие в отговор на западните санкции, наложени ѝ заради войната в Украйна.

От своя страна, Русия твърди, че Западът е започнал икономическа война, а санкциите са възпрепятствали работата на газопровода "Северен поток 1". В началото на месеца държавният енергиен гигант "Газпром" обяви, че затваря "временно" газопровода, който е основният маршрут за газови доставки за Европа, но не коментира кога и дали изобщо той ще бъде пуснат обратно в експлоатация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024