Снимка: © Getty Images

Ако Европейският съюз иска повече количество газ, то той трябва да отмени санкциите, възпрепятстващи откриването на "Северен поток 2". Това каза президентът Владимир Путин след срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество, провела се в Узбекистан.

Държавният глава отрече Русия да има нещо общо с енергийната криза в Европа и приписа вината на европейския "зелен дневен ред". "Северен поток 2", намиращ се на дъното на Балтийско море почти успоредно на "Северен поток 1", беше построен преди година, но Германия реши да прекрати дейностите по него само дни преди Русия да започне инвазията си в Украйна на 24 февруари.

"Изводът е, че ако имате желание, ако ви е толкова трудно - просто вдигнете санкциите за "Северен поток 2", който осигурява 55 млрд. кубически метра газ годишно. Просто натиснете бутона и всичко ще тръгне", каза Путин.

Цените на газа в Европа се увеличиха повече от два пъти от началото на годината на фона на намаляването на руските доставки. Тазгодишният скок на цените притисна закъсалите вече потребители и принуди някои индустрии да спрат производството.

Цените на газа в Европа се увеличиха повече от два пъти от началото на годината на фона на намаляването на руските доставки. Тазгодишният скок на цените притисна закъсалите вече потребители и принуди някои индустрии да спрат производството. Путин внезапно пожела "колкото може по-бърз" край на войната и обвини Киев, че отказва преговори

Европа обвини Москва, че използва енергийните доставки като оръжие в отговор на западните санкции, наложени ѝ заради войната в Украйна.

От своя страна, Русия твърди, че Западът е започнал икономическа война, а санкциите са възпрепятствали работата на газопровода "Северен поток 1". В началото на месеца държавният енергиен гигант "Газпром" обяви, че затваря "временно" газопровода, който е основният маршрут за газови доставки за Европа, но не коментира кога и дали изобщо той ще бъде пуснат обратно в експлоатация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Николай Събев отказа да е депутат, но остава "част от отбора на ПП"

"Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето й"

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение

Babylon Berlin 4: Новият сезон на култовия германски сериал тръгва по HBO Max

Часовникът спира в Берлин през 1930 г., точно след Голямата депресия и началото на възхода на Нацистката партия на Адолф Хитлер

Директорът на БАБХ Христо Даскалов е уволнен 3 дни след изборите

Даскалов: "Връщането на старите корупционни схеми започна"