Путин "оправда" оттеглянето от сделката за износ на зърно с украинските атаки в Крим Снимка: © Getty Images

Руският президент Владимир Путин "оправда" руските удари по украинска инфраструктура и решението му да спре участието си в програмата за износ на зърно с това, че Киев провежда атаки с дрон срещу руските войници в Крим.

Държавният глава заяви на пресконференция, че украинските дронове са използвали същите морски коридори, през които преминават корабите със зърно в рамките на споразумението, сключено с посредничеството на ООН.

Киев не е поел отговорност за нападението и отрича да използва коридора на зърнената програма за военни цели. ООН също посочва, че нито един кораб със зърно не е използвал маршрута през Черно море в събота - когато Русия съобщи, че нейните кораби в незаконно анексирания Крим са били нападнати.

Путин обясни, че страната спира, но не е прекратила изцяло участието си в сделката, която позволява безопасно преминаване на кораби, превозващи украинско зърно. Украинският президент Володимир Зеленски от своя страна заяви, че споразумението ще бъде спазено, и обвини Русия, че "изнудва света с глад".

Въпреки обстановката 12 кораба с близо 354 хил. тона храни, включително зърно, напуснаха украинските черноморски пристанища в понеделник, съобщи украинското министерство на инфраструктурата. Това представлява рекорден обем на износа от началото на сключването на сделката, изтъква говорител на военната администрация в Одеса, цитиран от Ройтерс.

След като Русия нахлу в Украйна през февруари, военноморските ѝ сили наложиха блокада на украинските черноморски пристанища, задържайки в страната около 20 млн. тона зърно, предназначено за износ, както и други хранителни продукти като царевица и слънчогледово олио. През юли с помощта на Турция и ООН беше постигнато споразумение между двете страни.

Путин заплаши с още атаки

Междувременно, на 250-ия ден от войната в Украйна, руски ракети се изсипаха над цялата страна. В Киев се чуха експлозии, които изпратиха черен дим в небето.

В понеделник руските сили обстрелваха инфраструктура в най-малко шест украински региона, съобщи Генералният щаб на украинските въоръжени сили.

"Това не е всичко, което можехме да направим", каза Путин на телевизионната пресконференция, като посочи, че може да последват още действия.

Властите в Украйна съобщиха, че е била засегната енергийна инфраструктура, включително хидроенергийни язовири, което е довело до спиране на електроснабдяването, топлоснабдяването и водоснабдяването.

Олех Синехубов, губернатор на североизточната Харковска област, съобщи, че около 140 хил. жители са останали без ток след атаките, включително около 50 000 жители на град Харков, втория по големина град в Украйна.

Украинските военни съобщиха, че са свалили 44 от общо 50 руски ракети, но руските ударите оставиха 80% от Киев без течаща вода. Украинската полиция съобщи, че 13 души са били ранени при последните нападения.

През последните три седмици Русия атакува инфраструктурата на страната, използвайки скъпи ракети с далечен обсег и евтини "самоубийствени дронове", произведени от Иран, които летят към целта и се взривяват.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024