Путин потвърди за тактическите ядрени оръжия в Беларус Снимка: © Getty Images

Русия вече е разположила първата партида тактически ядрени оръжия в Беларус, каза Владимир Путин. Президентът заяви на икономическия форум в Санкт Петербург, че те ще бъдат използвани само ако територията или държавата на Русия са застрашени, предава BBC.

Правителството на САЩ твърди, че няма индикации, че Кремъл планира да използва ядрени оръжия, за да атакува Украйна. „Не виждаме никакви признаци, че Русия се готви да използва ядрено оръжие“, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен след коментарите на Путин.

Беларус е ключов руски съюзник и послужи като отправна точка за пълномащабното нахлуване на руските войски в Украйна през февруари миналата година.

За изпращането на ядрени оръжия там първи съобщи Александър Лукашенко по-рано тази седмица. Сега Путин заяви, че прехвърлянето бойни глави ще приключи до края на лятото.

Отговаряйки на въпроси, президентът на Русия заяви, че целта на този ход е „сдържане“ и напомняне на всеки, който „мисли да ни нанесе стратегическо поражение“.

На въпрос на модератора на форума относно възможността за използване на тези оръжия, той отговори: „Защо трябва да заплашваме целия свят? Вече казах, че използването на крайни мерки е възможно в случай, че има опасност за руската държавност“.

Тактическите ядрени оръжия са малки ядрени бойни глави, предназначени за използване на бойното поле или за ограничен удар. Замислени са за унищожаване на вражески цели в определен район, без да предизвикват широко разпространени радиоактивни обгазявания.

Най-малките тактически ядрени оръжия могат да бъдат с мощност 1 килотон или по-малко (произвеждат енергия, еквивалентна на хиляда тона от експлозива тротил). Най-големите могат да бъдат с мощност до 100 килотона. За сравнение, атомната бомба, която САЩ хвърлиха върху Хирошима през 1945 г., бе с мощност 15 килотона.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия - 23-ма мотористи сбъдват една мечта

Членовете на IMRG ще предадат специално послание между двата побратимени града

11:22 - 22.06.2024
Важно днес

Кметът на "Илинден" Емил Бранчевски е отстранен

Всички участия следва да се прекратят с началото на мандата

09:02 - 22.06.2024
Бизнес

"Оземпик" вдигна продажбите на по-малък размери дрехи и вече променя модната индустрия

Загубата на тегло кара все повече американци да обновяват гардероба си

08:59 - 22.06.2024