„Това е кошмар“: „Руският Давос“ показва злощастното състояние на Путиновата икономика Снимка: © Kremlin

Станал известен като „Руският Давос“, ежегодният икономически форум в Санкт Петербург се превърна в любим ритуал Владимир Путин през последните години. По традиция в средата на юни президентът с гордост представя своя роден град, докато ухажва чуждестранни инвеститори.

До неотдавна „St Petersburg International Economic Forum“ (SPIEF) – възприеман като руската версия на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос – форумът в Санкт Петербург успяваше да привлече не само каймака на целия руски политическо-икономически елит, но и редица международни лидери, включително френския президент Еманюел Макрон и бившия германски канцлер Ангела Меркел.

Откакто обаче нахлуването на Русия в Украйна миналата година предизвика мащабни санкции и бойкот, политическият и корпоративният елит на Запада го отбягва. Ситуацията не е по-добра и през тази година.

16 месеца след началото на т.нар. „специална военна операция“ на Кремъл в Украйна, това изглежда краят на SPIEF – или поне такива са впечатленията на оределите посетители. Форумът е сянка на предишния предишните си издания. „Бизнес“ програмата бледнее, а списъкът с гости е повече от кратък и определено му липсва предишния блясък, който даваха някои от имената.

Западните компании почти повсеместно избягват събитието, а основните участници са от бившите съветски републики, Африка, Куба и Обединените арабски емирства. Няма представители от САЩ или Европа.

„Основният проблем за организаторите на 2023 г. е да съберат участници“, заяви организатор на форума пред The Moscow Times в четвъртък, ден след началото на събитието.

Въпреки това, SPIEF таксува участниците с доста висока сума за акредитация. Според уебсайта на събитието руските участници ще трябва да платят 1,27 млн. рубли или 15 200 долара, а чуждестранните ще трябва да платят най-малко 25 440 долара за билета си. Държавните делегации могат да присъстват безплатно, според The Moscow Times.

Но дори организаторите на форума се оплакват от високите такси предвид слабата посещаемост и коментират пред изданието, че „това е кошмар“.

„Много от традиционните ни партньори просто отпаднаха“, допълва пред медията служител на голяма руска държавна компания.

Един от бившите участници в Петербургския международен икономически форум определи поканата за форума като „напълно токсична“ и я сравни с покана да се присъедини към годишното събиране на „Спектър“ – престъпната организация, ръководена от заклетия враг на Джеймс Бонд – Ърнест Блофелд.

На щандовете на събитието се рекламират възможностите за инвестиции в териториите на Източна Украйна, окупирани от руската армия. Крайно десни активисти, сред които и философът Александър Дугин, получиха време на сцената. Чуждестранните посетители, които присъстват на събитието, са призовани да носят долари и евро в брой поради банковите забрани за използване на чуждестранни кредитни карти.

Някои руски компании и видни бизнесмени също се отказват от събитието, тъй като престижът му и възможностите за създаване на контакти са се изпарили. Сред тях са най-голямата руска технологична компания Yandex, както и редица бизнесмени с добри връзки.

„Те смятат, че е безполезно и скъпо“, казва Александра Прокопенко, бивш служител на централната банка, цитиран от The Guardian. „Преди пет години всеки искаше достъп до SPIEF, защото всички бяха там. В момента е безполезно. С кого ще създават контакти?“

Ярък знак за влошеното състояние на форума е, че Игор Сечин, изпълнителен директор на държавната петролна компания „Роснефт“, не успя да привлече нито една водеща фигура в областта на енергетиката за годишната си сесия.

Организаторите се стремят да избегнат споменаването на войната на Русия срещу Украйна, като същевременно създават образ на руската икономика като устойчива на санкциите на Запада. Въпреки това нахлуването е било основна тема, а говорителите обещават награди за унищожени западни танкове, използвани от украинските въоръжени сили.

Състоянието на SPIEF е красноречиво отражение на състоянието на руската икономика и държава като цяло – упражнение по самозаблуда. „От психологическа гледна точка е доста трудно да се преструваш, че можеш да продължиш да работиш както обикновено в страна, водеща гореща война в Украйна и война със Запада“, обобщава Прокопенко.

Financial Times съобщи, че малко преди тазгодишния форум Путин е подписал поверителен указ, който дава на правителството извънредни правомощия да изкупува западни активи в страната със значителна отстъпка, като на практика проправя пътя за национализация на чуждестранни компании.

Всичко това е далеч от форума преди 2014 г., когато мултинационални и руски компании се бореха за скъпи партньорства или организираха бляскави партита с участието на поп звезди, включително Стинг, за да докажат, че са ангажирани с руския пазар.

„Трябваше да си там, за да покажеш, че си сериозен играч на пазара“, казва бивш участник. „Всички мултинационални компании се стараеха да бъдат колкото се може по-видими в програмата, във възможно най-много сесии, да кажат всички правилни неща, които руските правителствени служители обичат да чуват. Така че това беше истинска конкуренция, всеки трябваше да бъде там.“

Чуждестранните компании станаха по-предпазливи към Русия и конкретно към икономическия форум в Санкт Петербург още след анексирането на Крим през 2014 г., но все пак активни. След избухването на войната в Украйна обаче те масово започнаха да бягат, интерес към SPIEF пресъхна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024