Русия готви нова ескалация: Поглъщане на Донецк, Луганск и Херсон и пълна военна мобилизация Снимка: © Getty Images

Русия се подготвя да въведе пълна военна мобилизация в разгара на зациклилата си кампания в Украйна - пореден знак за намеренията на Владимир Путин да ескалира конфликта.

Едновременно с това - окупационните сили в Донецк, Луганск и Херсон обявиха скоростни референдуми за присъединяване към Русия на 23-27 септември.

РБК съобщава, че Владимир Путин ще направи телевизионно обръщение до края на деня на 20 септември. Според "Коммерсант" - Сергей Шойгу също може да се включи в обръщението.

Депутати от управляващата група "Единна Русия", Либерално-демократичната партия на покойния Владимир Жириновски, комунистите на Генадий Зюганов и членове на партията "Нови хора" са внесли законопроект, с който се утежняват наказанията за престъпления, "извършени в период на мобилизация или при военно положение или във военно време".

Текстовете предлагат нови състави на Наказателния кодекс, с които да се налагат присъди до 10 години лишаване от свобода при доброволно предаване в плен, и до 15 години в колония за мародерство.

Предлага се и въвеждане на наказание за "отказ от изпълнение на заповеди в период на военно положение или при водене на бойни действия" - до 3 години в колония.

Досега официално Русия отрича да води война в Украйна и дори преследва за "фалшиви новини" хората, които отказват да наричат "специална операция" инвазията на 24 февруари. На фронта би трябвало да се изпращат само професионални войници на договор с армията, макар че още в първите месеци на войната Кремъл превръщаше 18-20-годишни момчета от наборната служба в пушечно месо, а в момента спешно набира затворници и наемници в частни армии като "Вагнер" въпреки изричната забрана за това.

Промените в НК сега дават сигнал, че Кремъл може да направи завой в досегашната си политика и действително да принуди населението, което може да носи военна служба, да се мобилизира срещу Украйна.

Кирил Стремоусов от окупационната администрация в украинската област Херсон твърди, че ако областта се присъедини към Русия с референдум, "няма да има задължителна мобилизация", а само "набор в доброволчески батальони".

Насрочените референдуми обаче повтарят схемата на Путин от 2014 г., когато Крим беше окупиран и "гласува" за анексирането от Руската федерация. Осем години по-късно полуостровът все още остава под руски контрол, въпреки че украинската армия прави сериозни опити да си го върне.

Въвеждат се и други текстове, които заплашват с до 10 години затвор нарушителите на условия по държавни поръчки в сферата на отбраната.

Утежняват се и наказанията за "самоволно напускане на воинската част" по време на военна мобилизация - до 5 години затвор, ако войникът липсва в продължение на не повече от 10 дни.

Дезертьорството, отклоняването от служба, нарушенията на правилата на бойното дежурство и загубата, унищожаването или повреждането на военно имущество във военновременни условия също ще се наказват по-тежко, според предложенията на Думата.

Военният експерт Максим Гребенюк коментира, че поправките в руския НК затварят почти всички възможности на действащите и бъдещите войници да се откажат от участие във войната в Украйна.

"Сега ако един военнослужещ откаже да участва в спецоперацията, го уволняват поради неизпълнение на договора като ненужен. Фактът на отказ от участие не се наказва углавно. Но ако поправките бъдат приети, отказът от участие в бойни действия вече ще се третира като престъпление и ще се наказва със срок от 2 до 3 години", коментира той.

Неизпълнението на заповед вече се приравнява на отказ от участие в бойните действия - това наказание ще се прилага дори да не се въведе военно положение в Русия.

"Ако страната участва във въоръжен конфликт и войникът откаже да участва в него - край, той е престъпник. Това ще се отнася не само за онези, които вече се намират на територията на конфликта, но и онези, които все още са в поделенията в Русия и предстои да бъдат изпратени", казва Гребенюк.

Украинското военно разузнаване реагира на новините от Москва с коментар, че евентуално обявяване на пълна военна мобилизация ще нанесе сериозен удар по режима на Владимир Путин.

"Това ще е признание, че Русия не е успяла да изпълни поставените задачи и че т.нар. "специална операция" не е постигнала резултат и се води истинска война. Ресурсът на Русия се изчерпва", казва източник от службата пред "Kyiv Post".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ да подпишат меморандум или да се отиде на избори "две в едно"

В документа са записани предложения за реформи в няколко области

19:44 - 20.02.2024
Важно днес

ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток" 3 спира работа в полунощ

Договорът на централата с НЕК изтича, работници няма да се съкращават

19:29 - 20.02.2024
Важно днес

Два билборда под прозорците на Митрофанова ще напомнят за Навални

ДСБ постави паната на метри от резиденцията на Елеонора Митрофанова

18:11 - 20.02.2024
Важно днес

Четири години по-късно: тунелът "Железница" най-после е отворен

Съоръжението на АМ "Струма" е пуснато близо 2 г. след края на строителството

17:32 - 20.02.2024
Бизнес

КЗК одобри нова ключова сделка: Арабски оператор придобива контрола над Yettel

Решението на антимонополната комисия е взето на 15 февруари

15:31 - 20.02.2024
Кино и сериали

Дългата и мъчителна история на филмите за "Фантастичната четворка"

Може ли филм за Фантастичната четворка най-накрая да има безусловен успех?

15:30 - 20.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска ревизия на медицинските стандарти заради случая "Даная"

И след ротацията ПП-ДБ ще следи отблизо болниците заради случая "Даная"

15:15 - 20.02.2024