Снимка: © Getty Images

Русия се подготвя да въведе пълна военна мобилизация в разгара на зациклилата си кампания в Украйна - пореден знак за намеренията на Владимир Путин да ескалира конфликта.

Едновременно с това - окупационните сили в Донецк, Луганск и Херсон обявиха скоростни референдуми за присъединяване към Русия на 23-27 септември.

РБК съобщава, че Владимир Путин ще направи телевизионно обръщение до края на деня на 20 септември. Според "Коммерсант" - Сергей Шойгу също може да се включи в обръщението.

Депутати от управляващата група "Единна Русия", Либерално-демократичната партия на покойния Владимир Жириновски, комунистите на Генадий Зюганов и членове на партията "Нови хора" са внесли законопроект, с който се утежняват наказанията за престъпления, "извършени в период на мобилизация или при военно положение или във военно време".

Текстовете предлагат нови състави на Наказателния кодекс, с които да се налагат присъди до 10 години лишаване от свобода при доброволно предаване в плен, и до 15 години в колония за мародерство.

Предлага се и въвеждане на наказание за "отказ от изпълнение на заповеди в период на военно положение или при водене на бойни действия" - до 3 години в колония.

Досега официално Русия отрича да води война в Украйна и дори преследва за "фалшиви новини" хората, които отказват да наричат "специална операция" инвазията на 24 февруари. На фронта би трябвало да се изпращат само професионални войници на договор с армията, макар че още в първите месеци на войната Кремъл превръщаше 18-20-годишни момчета от наборната служба в пушечно месо, а в момента спешно набира затворници и наемници в частни армии като "Вагнер" въпреки изричната забрана за това.

Промените в НК сега дават сигнал, че Кремъл може да направи завой в досегашната си политика и действително да принуди населението, което може да носи военна служба, да се мобилизира срещу Украйна.

Кирил Стремоусов от окупационната администрация в украинската област Херсон твърди, че ако областта се присъедини към Русия с референдум, "няма да има задължителна мобилизация", а само "набор в доброволчески батальони".

Насрочените референдуми обаче повтарят схемата на Путин от 2014 г., когато Крим беше окупиран и "гласува" за анексирането от Руската федерация. Осем години по-късно полуостровът все още остава под руски контрол, въпреки че украинската армия прави сериозни опити да си го върне.

Въвеждат се и други текстове, които заплашват с до 10 години затвор нарушителите на условия по държавни поръчки в сферата на отбраната.

Утежняват се и наказанията за "самоволно напускане на воинската част" по време на военна мобилизация - до 5 години затвор, ако войникът липсва в продължение на не повече от 10 дни.

Дезертьорството, отклоняването от служба, нарушенията на правилата на бойното дежурство и загубата, унищожаването или повреждането на военно имущество във военновременни условия също ще се наказват по-тежко, според предложенията на Думата.

Военният експерт Максим Гребенюк коментира, че поправките в руския НК затварят почти всички възможности на действащите и бъдещите войници да се откажат от участие във войната в Украйна.

"Сега ако един военнослужещ откаже да участва в спецоперацията, го уволняват поради неизпълнение на договора като ненужен. Фактът на отказ от участие не се наказва углавно. Но ако поправките бъдат приети, отказът от участие в бойни действия вече ще се третира като престъпление и ще се наказва със срок от 2 до 3 години", коментира той.

Неизпълнението на заповед вече се приравнява на отказ от участие в бойните действия - това наказание ще се прилага дори да не се въведе военно положение в Русия.

"Ако страната участва във въоръжен конфликт и войникът откаже да участва в него - край, той е престъпник. Това ще се отнася не само за онези, които вече се намират на територията на конфликта, но и онези, които все още са в поделенията в Русия и предстои да бъдат изпратени", казва Гребенюк.

Украинското военно разузнаване реагира на новините от Москва с коментар, че евентуално обявяване на пълна военна мобилизация ще нанесе сериозен удар по режима на Владимир Путин.

"Това ще е признание, че Русия не е успяла да изпълни поставените задачи и че т.нар. "специална операция" не е постигнала резултат и се води истинска война. Ресурсът на Русия се изчерпва", казва източник от службата пред "Kyiv Post".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

САЩ разследват руски олигарх - основател на втората по големина алуминиева компания в света

Предполага се, че руският милиардер е заобиколил наложените му санкции

Путин призна независимостта на Запорожка и Херсонска области, ООН осъди референдумите

Очаква се Путин да говори днес, след което да се присъедини към празничен митинг на Червения площад

"Тренд": ГЕРБ е на 9,3% пред ПП, "Възраждане" са трети

Според "Тренд" 13,9% от имащите право на глас ще упражнят това право в полза на "Възраждане"

Топовни салюти за Илхам Алиев в София - прелюдия към старта на гръцкия интерконектор

Румен Радев посреща президента на Азербайджан днес, очакват се разговори за газа

КЗК: "Лукойл България" злоупотребява с монопола си в горивата

Нарушенията са в пазара на горива на едро, твърди антимонополната комисия

Финландия затваря границите си за руски туристи от полунощ

Руските туристи вече не могат да посещават Финландия, която им служеше за "входна врата" към ЕС.

Димитър Стоянов: Тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам

Ресорният министър заяви, че няма как да погаз решение на парламента, касаещо военната помощ за Украйна

Никола Минчев: Искам хората да знаят, че промяната ще е трайна - дори в най-трудния район

"Държа на уважението към Народното събрание - като юрист и като гражданин"