Сергей Станишев беше сменен като председател на ПЕС от бившия шведски премиер Снимка: © Getty Images

Бившият шведски министър-председател Стефан Льовен беше избран за новия председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Той ще смени на поста Сергей Станишев, който 11 години беше начело на европейската левица.

Миналия месец Станишев обяви, че няма да се кандидатира отново за председател на ПЕС, която обединява 33 социалистически и демократични партии от Европа. Той отказа да коментира и дали ще участва в битката за лидер на БСП на предстоящия през февруари партиен конгрес, като посочи, че иска първо да си почине и след това да обяви решението си.

"Каквото зависи от мен да подкрепя левицата да бъде силна, адекватна, европейска, модерна, ще го правя. Моят лозунг е да направим БСП и левицата големи отново, да бъдем фактор, който задава дневния ред на страната, а не е просто присъдружна партия към някаква коалиция или към някой, който е по-добър или по-голям от нас", каза Станишев за БСП, цитиран от БТА.

От конгреса на ПЕС в Берлин за пореден път отсъстваше лидерът на БСП Корнелия Нинова, която за последно беше част от голямото събитие през 2016 г.

Председателският пост на ПЕС вече ще бъде зает от Стефан Льовен, който беше премиер на Швеция от 2014 до 2021 г. Той беше избран без конкуренция на конгреса на европейската партия в Берлин с 255 гласа "за", 0 "против" и 7 "въздръжали се".

Льофвен заяви, че целта им трябва да бъде да покажат стойността на прагматичната политика.

"Тя е да покажем на хората, че правилният път напред не е екстремизмът, а прагматичната политика. А най-ярката политика е и тази, в която се държим заедно. Именно когато сме разделени, сме най-слаби и точно това иска крайната десница", коментира той.

Според Станишев изборът на Стефан Льовен за президент на левицата е добро решение, защото той е човек с опит.

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024