Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на Партията на европейските социалисти (ПЕС), която ще бъде гласувана на предстоящия партиен конгрес в Берлин на 13 октомври. В писмо лидерът Корнелия Нинова обяви, че партията ѝ няма да подкрепи трите решения, предложени от европейските социалисти.

Те се отнасят до предоставянето на военна помощ за Украйна, подкрепата за строги санкции срещу Русия и изпълнението на Истанбулската конвеция. БСП изразява твърда позиция против всичките три точки.

"Ние ценим и вярваме в европейското настояще и бъдеще на България. Но ние сме българска партия и отстояваме на първо място българския интерес в общите европейски решения", посочва Нинова в изявлението си.

По въпроса за изпращането на оръжия за Украйна, лидерът на БСП повтаря досегашните си аргументи, че подобни действия ще "ни направят пряк участник във войната". Подобни изказвания бяха отправени от Нинова и по-рано през месец май, когато въпросът за българско подпомагане на украинската страна предизвика раздор сред управляващата тогава коалиция и доведе до закани на БСП, че ще напусне управлението, ако се подкрепи изпращането на бойна техника в Украйна.

БСП не одобрява и предложението на ПЕС за подкрепа към по-строги санкции срещу Русия. По този повод от партията посочват, че "санкциите вредят повече на Европа и България, отколкото на тези, които са насочени". В писмото обаче не става ясно по какъв начин това се случва.

"Има дълбоки причини срещу БСП години на ред да се организира манипулативна и черна кампания. Ние сме непослушната и неудобната партия. Не се подчиняваме и не козируваме на чужди решения. Вземаме ги сами и само по волята на нашите членове и симпатизанти, отчитайки българския интерес и традиции", изтъква Нинова.

БСП подкрепя възстановяването на преговорите с "Газпром"

За третата точка - приемането и изпълнението на Истанбулската конвеция - международен документ, целящ да намали домашното насилие срещу жените, социалистическата партия вижда опит за проникване на "идеология" в учебниците на децата.

"Осъждаме остро домашното насилие и с всички средства ще се борим срещу него. Не бива да допускаме език на омразата и агресия срещу хората с различна сексуална ориентация, но никога няма да приемем, че нашите деца могат да бъдат нещо трето освен момиче и момче. Искаме да сме бащи и майки, а не родител 1 и родител 2", обяснява Нинова.

Истанбулската конвенция беше в центъра на обществен, политически и правен дебат през 2018 г. Спорна област се оказа дефиницията за "пол", която беше включена в текста на конвенцията. Тогава партии, сред които ВМРО и БСП представиха текста като проводник за прокарване на гей бракове, "трети пол" и "джендър идеология", макар в текста да се споменава само за "мъже" и "жени", и да няма общо с въпросите на еднополовите бракове.

По-късно Конституционният съд обяви, че международният документ противоречи на българската Конституция със становището, че терминът "gender" (в превод "пол" - б.ред.) размива границата между мъжкия и женския пол.

"Никакъв натиск, никаква очерняща кампания, никакви внушения, че БСП губи идейния си облик на лява партия и никакви опити за вътрешнопартийни преврати, няма да променят решението ни по този въпрос. Защото това е решението на българските социалисти и на повечето български граждани. Партиите съществуват, за да изразяват тяхното мнение, а не да се подчиняват на чуждото", завършва писмото си Нинова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024