БСП подкрепя възстановяването на преговорите с "Газпром"

Българската социалистическа партия (БСП) призовава да се търсят всякакви възможности за газови доставки, включително такива и от "Газпром". Това се казва в позиция на партията, изпратена до медиите, във връзка с намерението на служебния кабинет да възобнови преговорите с руската компания.

В нея се посочва, че БСП е с ясна позиция по въпроса още от месец април, когато са предвидили кризата с доставките на газ.

"Тогава заявихме ясна позиция, която последователно поддържаме и днес: трябва да се възстановят преговорите с “Газпром”. Трябва да гарантираме стабилност, сигурност и предвидимост на икономиката и хората", пишат от партийната централа.

Вчера служебният министър на енергетиката Росен Христов обяви за "неизбежно" България отново да преговаря с "Газпром". Доставките на газ за страната бяха спряни от руската компания през април въпреки подписания дългосрочен договор. Това стана, след като България отказа да плаща за газовите доставките в рубли - по настояване на Кремъл, който едностранно промени условията на договора в резултат на западните санкции от войната в Украйна.

В позицията си от БСП изтъкват, че са за диверсификация на доставките на природен газ, "но на този етап те не осигуряват нужните количества и са прекалено скъпи за българската икономика и домакинствата".

"Водени от българския интерес считаме, че трябва да се търсят всички възможности, включително доставки от “Газпром”, така както направиха редица европейски държави", посочват от партията.

По-рано днес друга политическа формация - "Демократична България", се обяви категорично против връщането на "Газпром" като газов доставчик за България и призова всички политически сили, които се определят за изповядващи евроатлантически ценности, да дадат ясна позиция по казуса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024