Рада Бонева: Медалистите по природни науки са повод за национална гордост Снимка: © Рада Бонева

Рада Бонева е координатор на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН). Освен това е и ентусиаст на тема устойчив начин на живот и опазване на природата. Водеща е на подкаста thrift sheep.

Десетото издание на дарителската кампания на VIVACOM Операция Жълти стотинки подкрепя сдружението и всички набрани средства помагат за подготовката на националните ученически отбори по наука.

Рада пази цялата база данни на родните таланти и помага да се създават връзки между поколенията участници в олимпиадите, което прави опитът й много вълнуващ, затова поговорихме с нея.

Каква е функцията на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН)?

Сдружението е възникнало с една конкретна цел - да подкрепя националните ученически отбори по наука. За разлика от олимпиадите в спорта, които са на всеки четири години и получават доста по-широк отзвук, ученическите са всяка година. Това изисква сериозен финансов и логистичен ресурс, както за подготовката на учениците, така и за самото представяне. В нашето законодателство липсва ангажираност от страна на държавата - чак в последните години министерството започна да поема част от разходите за пътувания, когато олимпиадите са в чужбина.

Сдружението помага на отборите да не мислят за нищо друго, освен за своето представяне.

Национален отбор по Физика на Олимпиада във Варшава през 2019 г.

Кажи ни повече за олимпиадите по природни науки.

Учениците се явяват на общински, областен и национален кръг, след което се формират разширени национални отбори. Например ако един отбор е четири души, разширеният е осем. В продължение на пролетта и лятото се подбират отборите, които ще представят страната. Това изисква финансов, човешки ресурс - преподаватели, материална база и т.н.

Олимпиадите имат сериозна и важна история - всъщност България е един от основателите и инициаторите на много от олимпиадите. Това е голяма гордост за нас и отличията продължават да се увеличават - над 1100 отличия са спечелени от първата международна олимпиада по математика през 1959 г. до днес.

Най-новите сътезания са по астрофизика и лингвистика. На повечето олимпиади България участва от самото начало.

СООПН обединява всички природни науки.

Каква е връзката на Сдружението с VIVACOM Операция Жълти стотинки?

Един от начините да подпомогнем отборите, е чрез търсене на подкрепа от бизнеса и от дарения. Операция Жълти стотинки дава възможност на всеки човек да припознае каузата ни.

За втора година именно нашето Сдружението е кауза на кампанията на VIVACOM. Първата година успяхме да съберем над 55 000 лева, именно от подкрепата на гражданите, до които стигаме, като разказваме за успехите на талантливите български ученици.

Тази година всеки може да дари по няколко начина - в касичките в партньорските обекти, с дарителски SMS DMS Olymp 17 777, чрез приложението Pay by Vivacom или директно на нашата банкова сметка.

Надявам се тази година да наберем повече средства и да осигурим устойчивост за отборите за няколко години напред.

Как с едно малко дарение можем да допринесем за голямата промяна?

Много хора, дарявайки малко, могат да задействат промяна, но има нужда всеки да повярва в това. Ако 1 000 души например се разделят с малкото си ресто в магазина, това вече помага за промяната. Капка по капка вир става.

Разкажи ни за силата на общността на участниците в олимпиадите.

Моята работа всъщност е да се грижа за изграждането на общността и за базата данни от възпитаници. Сдружението помогна да се разчупи моделът - не просто математици се срещат с математици, а съученици от всички останали дисциплини и училища.

На една от срещите на общността ни през 2017 г. например имаше участничка в олимпиада през 1974 г. и участник от 2017 г. Настоящият министър на образованието проф. Денков също е присъствал на нашите сбирки - той е състезател по химия на международна олимпиада през 1980 г. Също така си взаимодействат със съученици от други държави.

Немалък процент от уччастниците на олимпиадите отиват да учат в чужбина, но и много от тях се връщат тук. Ние поддържаме връзка с всички - някои от тях стават лектори или спонсори, уреждат стажове, т.е. успяват да върнат стойност към общността.

Отбор по информатика - 2021 г.

Сигурно си пълна с интересни истории на участници в олимпиадите. Можеш ли да споменеш някои от тях?

Веднага мога да спомена Ива Гумнишка, която беше състезател по лингвистика. Тя учи в университет от Бръшляновата лига, а след това основа у нас социалното предприятие Humans in the Loop, което помага на бежанци да се адаптират на пазара на работната ръка.

Отделно в ранглистата по информатика има седем българи в челната десятка. Румен Христов, който е на шесто място в света по информатика, пък създаде проекта за иновации в здравеопазването Emerald Innovations.

Кои качества в учениците те впечатляват най-много?

Учениците са амбициозни и целеустремени, което не значи, че нямат време за приятели, видеоигри и спорт, но са много организирани. Възхищавам се на волята и амбицията им. Конкуренцията не играе негативна роля, напроетив, участниците се подкрепят много и са приятели помежду си.

Национален отбор - 2021 г.

Какво ти дава работата за сдружението в личен план?

Не съм очаквала, че ще се озова в компанията на най-добрите учени преподаватели и най-талантливите ученици и това ми дава повод за лична и за национална гордост.

Българите имат нужда да чуват повече положителни новини. Радвам се, че с Операция Жълти стотинки най-накрая успяхме да осъществим мечтата олимпийците в спорта да подадат ръка на олимпийците по природна наука. Всички знаят Йордан Йовчев Златните момичета и се гордеят с тях, време е и олимпийците по наука да станат разпознаваеми.

Моя лична кауза е да говоря повече за опазването на околната среда. Нещата, които правя, целят информацията да стигне до индивида. Всъщност тук с олимпийците по биология и химия имаме много допирателни точки, защото те също търсят начини да бъдат част от промяната и да търсят решения на проблемите, които са актуални за планетата ни в момента.


Операция „Жълти стотинки” 2021 се реализира за десета поредна година в партньорство с Българския дарителски форум и с подкрепата на редица корпоративни и медийни партньори, които застават зад тази кауза.

Средствата за Сдружението на олимпийските отбори по природни науки се набират в касичките на кампанията позиционирани в магазините на Vivacom и в търговските обекти на партньорите. Другите начини за дарение са, чрез изпращане на SMS с текст DMS OLYMP на номер 17 777, през дигиталният портфейл Pay by Vivacom от меню „Изпрати“, секция „Дари с Pay by Vivacom” или директно на дарителската сметка на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН) в Банка ДСК, IBAN: BG39STSA93000021807995.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024