Радан Кънев предлага да има и външен, и европейски министър след ротацията Снимка: © ScreenShot

Евродепутатът Радан Кънев призова за разделяне на постовете на външен министър и такъв, който да отговаря за европейските въпроси.

По NOVA той заяви, че за него няма значение кой ще стане външен министър след ротацията, но е важно лидерите на ПП-ДБ и ГЕРБ да осъзнаят необходимостта от разделяне на постовете.

„Външен министър и министър по европейските въпроси - това са напълно различни политически роли. Няма влиятелна европейска държава, която да съчетава дипломацията с европейските въпроси. Защото европейските въпроси са законодателство, всеки ден българското правителство заедно с евродепутатите създаваме закони, това е съвсем друга политическа роля,“ аргументира се Кънев.

Той заяви, че искрено се надява ротацията в кабинета да се осъществи, защото „това е елемент от една много тежка договорка, направена в обществен интерес, поне от наша страна“. Кънев допълни, че ПП-ДБ напълно осъзнават щетите, които понасят от нея, но тя е направена затова „България да има момент на стабилност и не само на стабилност, но и на икономическо развитие“.

Идеята за европейски министър идва на фона на търканията в управлението между ГЕРБ и ПП-ДБ, защото Бойко Борисов иска партията му да запази поста си в МВнР, а ПП настоява Николай Денков да стане външен министър и вицепремиер, когато Мария Габриел поеме премиерския пост от него. Лидерът на ГЕРБ първо настояваще дори Габриел да е и премиер, и начело на дипломацията. Борисов има подкрепата на ДПС в лицето на Делян Пеевски.

Той коментира, че според него съдебната реформа, която беше реализирана с участието на ГЕРБ и ДПС, е "истинска и това е политически успех за демократична България".

Според него веднага след като се реши въпроса около завъртането на кабинета, лидерите на ПП-ДБ трябва да се заемат с темата за евроизборите.

Аз съм категоричен и шумен привърженик на това да се явим заедно с ПП на европейските избори“, каза Кънев и допълни, че в сблъсъка, който се очаква от „кални компроматни и пропагандни войни, част от които ползват инфраструктурата на руските пропагандни служби и техния стремеж да извадят България от ЕС, има нужда от силен, автентичен контрапункт от хора, които са наистина европейци, дълбоко в себе си“

Според него социологическите проучвания в момента отразяват разочарованието у избирателите на ПП-ДБ заради работата с Борисов и Пеевски, но “една силна обща листа на ПП-ДБ, представена навреме, би могла да стане първа на изборите“.

По думите му номинация на Никола Минчев за водач на общата им листа би било повече политическо решение, отколкото политически проблем.

Никола Минчев е обединяваща фигура за ПП-ДБ “, каза Кънев и допълни, че листите не са редени и че това е задължение на политическите лидери. Но кой ще влезе в Европарламента е решение на избирателите и зависи от техния преференциален вот.

„Нашите избиратели в България заслужават да бъдат представени на европейските избори, защото да бъдеш европеец не е да се подмазваш или да крещиш от кьошето, а да умееш да преговаряш,“ обобщи евродепутатът, като заяви, че е в комфортна позиция „не да обещава, а да дава отчет на свършеното през последните 5 години от него в ролята на евродепутат“.

Според него „България може да бъде гласът на разума в Европа“.

Той коментира и ситуацията в Русия след смъртта на Алексей Навални. По думите му Западът едва сега вижда това, което е трябвало да види преди 20 години с убийството на Анна Политковская.

„Не мисля, че човек с демократично мислене може да прогнозира и да разбира руските обществени движения – всичко се е случвало в Русия и всичко е възможно там. Със сигурност Навални имаше много привърженици в много и различни слоеве на руското общество, той не беше като Борис Немцов, чиято подкрепа като политик беше съсредоточена в слоевете на интелигенцията в Москва и Санкт Петербург. Със сигурност в руското общество има натрупано недоволство, но не можем да знаем как може да бъде отприщено,“ обобщи евродепутатът.

Според него призивите да не се признаят резултатите от предстоящите избори в Русия не са сериозни, тъй като едва ли някой има илюзията, че те са демократични.


Разследващият журналист Христо Грозев Христо Грозев: Алексей Навални беше единствената алтернатива на Путин

Какво е Зелената сделка? Радан Кънев отговаря на Gen Z


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024