Борисов обяви, че ГЕРБ и ПП-ДБ още са далеч от ротация Снимка: © ScreenShot

„Ние в момента сме оставили едни хора да се учат да управляват", заяви пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по адрес на ПП-ДБ, въпреки че партията му също е част от управлението.

Според Борисов обаче всичко е в застой – „ само розови фрази какво било направено“.

От думите му стана ясно, че в момента партньорите във властта са „далеч от съгласие за ротацията“, която трябва да се случи през март по силата на споразумението между ГЕРБ и ПП-ДБ на деветия месец премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел да си разменят постовете.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че депутатите му не били „пионки и пешки, за да гласуват, каквото им се каже“ и призова Денков да „забрави егото си“. Той обясни, че отдавна не се провеждали лидерски срещи с ПП-ДБ, а разговорите за ротацията и състава на кабинета след това, се водели само между Габриел и Денков.

''Какво от това, че Денков ще подаде оставка 6 март? Какво, ако не я гласуваме? Денков да забрави егото си,“ каза Борисов допълни, че 6 март не ''емпирична дата''.

Това би трябвало да е денят, в който да започне ротацията - с подаване на оставката на правителството, каквато е конституционната процедура.

Лидерът на ГЕРБ отговори кратко и на въпроса дали ще сменят областния управител на София Вяра Тодева след ротацията.

Той даде да се разбере, че не е доволен от решението Тодева да спре разпределението на комисиите в Столичния общински съвет (СОС), но не отговори дали ще поиска тя да бъде отстранена. Борисов я разкритикува, че не е уведомила ГЕРБ за решението си.

По закон областният управител има задължението и правото да спира решения на общинския съвет, когато смята, че те са взети незаконосъобразно и в разрез с правилата.

"Една коалиция или сглобка изисква високо ниво на политическа култура. Когато си назначен с подписите на двама човека и си получил подкрепата на толкова депутати от една партия, логичното е по важни въпроси да информираш тази партия. Това не е направено", коментира Борисов.

Вяра Тодева спря скандалното разпредляне на комисиите в Столичния общински съвет (СОС). Това стана на извънредно среднощно заседание на СОС на 8 февруари, а с помощта на по-малките групи на ИТН, Възраждане и "Синя София", председателските места бяха разпределени между ГЕРБ и БСП.


Областният управител на София Вяра Тодева Вяра Тодева няма да подава оставка и ще връща всяко незаконно решение на СОС

На среднощно заседание опозицията в СОС изпързаля ПП-ДБ и обра всички комисии


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024