Радан Кънев: Вариант за коалиция не виждам, но има формула за редовен кабинет

Евродепутатът и бивш лидер на ДСБ Радан Кънев очерта вариант за редовен кабинет с гласовете на двете най-големи политически сили в 49 Народно събрание, но не и във формат "политическа коалиция" с ГЕРБ.

Кънев даде да се разбере, че има риск от разделение в "Продължаваме промяната - Демократична България" заради съставянето на обща стратегия за политиката на парламентарната група след изборите на 2 април.

"Императивното е запазването и засилването на единството на обединението между ПП и ДБ, общата консолидирана позиция както на ръководството, така и на парламентарната група, която в момента се формира. На база на единна позиция - да се преценят какви са възможностите България да не продължи във въртележката за избори", каза Кънев в интервю за БНР.

Евродепутатът описа варианта за редовно управление в 49 НС като "формули, които не са политическа коалиция" - но предпочете да не ги описва в детайли, докато лидерите на ПП и ДБ не обсъдят кой от тях би бил възможен. Той коментира, че очаква единно решение на коалицията до края на седмицата.

Той описа трите най-големи риска пред държавата на фона на поредния парламент с неясно мнозинство: руската военна агресия в Украйна, "еднолично управление на президента без парламенарен контрол" и силния ръст на "Възраждане", които той определи като "очевидно профашизоидна партия с всички белези на политическа сила, обслужваща чужд национален интерес".

"В условията на война и ужасяваща пропаганда в общественото пространство подценяването на тази партия е крайна политическа безотговорност. Също е безотговорност да се смята, че властта може да бъде оставена в едно случайно изключение в конституцията с едновременното назначаване на служебен кабинет на президента и разпускане на парламента... Това еднолично управление ясно се отклонява от външнополитически консенсуси в българската политика - то противоречи на важни парламентарни решения през годините", каза Радан Кънев.

Протегнатата ръка на Бойко Борисов към Радев и "Възраждане", по думите му, също засилва риска пред националната сигурност.

Той изрази разочарование от резултата на ПП-ДБ на изборите на 2-ри април, но твърдо отхвърли внушенията, че обединението между тях е било "грешка".

"Категорично не беше грешка. Резултатите не са добри. Не се получи увеличение на избирателната активност, привличане на нови избиратели, за което разчитахме и се борихме с позитивната кампания - това не стана. Няма преднина, камо ли голяма преднина. Затова няма и мандат за смело реформаторско управление, това е тъжната истина", каза Кънев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024