Радан Кънев: Вариант за коалиция не виждам, но има формула за редовен кабинет

Евродепутатът и бивш лидер на ДСБ Радан Кънев очерта вариант за редовен кабинет с гласовете на двете най-големи политически сили в 49 Народно събрание, но не и във формат "политическа коалиция" с ГЕРБ.

Кънев даде да се разбере, че има риск от разделение в "Продължаваме промяната - Демократична България" заради съставянето на обща стратегия за политиката на парламентарната група след изборите на 2 април.

"Императивното е запазването и засилването на единството на обединението между ПП и ДБ, общата консолидирана позиция както на ръководството, така и на парламентарната група, която в момента се формира. На база на единна позиция - да се преценят какви са възможностите България да не продължи във въртележката за избори", каза Кънев в интервю за БНР.

Евродепутатът описа варианта за редовно управление в 49 НС като "формули, които не са политическа коалиция" - но предпочете да не ги описва в детайли, докато лидерите на ПП и ДБ не обсъдят кой от тях би бил възможен. Той коментира, че очаква единно решение на коалицията до края на седмицата.

Той описа трите най-големи риска пред държавата на фона на поредния парламент с неясно мнозинство: руската военна агресия в Украйна, "еднолично управление на президента без парламенарен контрол" и силния ръст на "Възраждане", които той определи като "очевидно профашизоидна партия с всички белези на политическа сила, обслужваща чужд национален интерес".

"В условията на война и ужасяваща пропаганда в общественото пространство подценяването на тази партия е крайна политическа безотговорност. Също е безотговорност да се смята, че властта може да бъде оставена в едно случайно изключение в конституцията с едновременното назначаване на служебен кабинет на президента и разпускане на парламента... Това еднолично управление ясно се отклонява от външнополитически консенсуси в българската политика - то противоречи на важни парламентарни решения през годините", каза Радан Кънев.

Протегнатата ръка на Бойко Борисов към Радев и "Възраждане", по думите му, също засилва риска пред националната сигурност.

Той изрази разочарование от резултата на ПП-ДБ на изборите на 2-ри април, но твърдо отхвърли внушенията, че обединението между тях е било "грешка".

"Категорично не беше грешка. Резултатите не са добри. Не се получи увеличение на избирателната активност, привличане на нови избиратели, за което разчитахме и се борихме с позитивната кампания - това не стана. Няма преднина, камо ли голяма преднина. Затова няма и мандат за смело реформаторско управление, това е тъжната истина", каза Кънев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ердоган - власт без алтернатива

Защо Турция предпочете автокрацията пред промяната

08:00 - 29.05.2023

Близо 56 000 деца от четвърти клас са на изпит по български език

Националното външно оценяване ще продължи 60 минути

07:27 - 29.05.2023

Сарафов обвини Гешев в нелегално подслушване, Гешев сподели поезия

Зам-главният прокурор коментира снимките, от които става ясно, че е ходил в "Осемте джуджета"

21:40 - 28.05.2023

След балотажа: Ердоган печели нов петгодишен мандат

Днешната разликата в бюлетини е около 2,2 млн. в полза на Ердоган

20:19 - 28.05.2023

Румен Радев се реши да връчи втория мандат

Решението идва след като от ГЕРБ обявиха, че замразяват преговорите за кабинет с ротационни премиери

19:01 - 28.05.2023

Асен Василев: Очаквах атака срещу формирането на кабинет

Срещу нас са силите, които направиха България най-бедната страна в ЕС

18:28 - 28.05.2023