Радан Кънев: Вариант за коалиция не виждам, но има формула за редовен кабинет

Евродепутатът и бивш лидер на ДСБ Радан Кънев очерта вариант за редовен кабинет с гласовете на двете най-големи политически сили в 49 Народно събрание, но не и във формат "политическа коалиция" с ГЕРБ.

Кънев даде да се разбере, че има риск от разделение в "Продължаваме промяната - Демократична България" заради съставянето на обща стратегия за политиката на парламентарната група след изборите на 2 април.

"Императивното е запазването и засилването на единството на обединението между ПП и ДБ, общата консолидирана позиция както на ръководството, така и на парламентарната група, която в момента се формира. На база на единна позиция - да се преценят какви са възможностите България да не продължи във въртележката за избори", каза Кънев в интервю за БНР.

Евродепутатът описа варианта за редовно управление в 49 НС като "формули, които не са политическа коалиция" - но предпочете да не ги описва в детайли, докато лидерите на ПП и ДБ не обсъдят кой от тях би бил възможен. Той коментира, че очаква единно решение на коалицията до края на седмицата.

Той описа трите най-големи риска пред държавата на фона на поредния парламент с неясно мнозинство: руската военна агресия в Украйна, "еднолично управление на президента без парламенарен контрол" и силния ръст на "Възраждане", които той определи като "очевидно профашизоидна партия с всички белези на политическа сила, обслужваща чужд национален интерес".

"В условията на война и ужасяваща пропаганда в общественото пространство подценяването на тази партия е крайна политическа безотговорност. Също е безотговорност да се смята, че властта може да бъде оставена в едно случайно изключение в конституцията с едновременното назначаване на служебен кабинет на президента и разпускане на парламента... Това еднолично управление ясно се отклонява от външнополитически консенсуси в българската политика - то противоречи на важни парламентарни решения през годините", каза Радан Кънев.

Протегнатата ръка на Бойко Борисов към Радев и "Възраждане", по думите му, също засилва риска пред националната сигурност.

Той изрази разочарование от резултата на ПП-ДБ на изборите на 2-ри април, но твърдо отхвърли внушенията, че обединението между тях е било "грешка".

"Категорично не беше грешка. Резултатите не са добри. Не се получи увеличение на избирателната активност, привличане на нови избиратели, за което разчитахме и се борихме с позитивната кампания - това не стана. Няма преднина, камо ли голяма преднина. Затова няма и мандат за смело реформаторско управление, това е тъжната истина", каза Кънев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия - 23-ма мотористи сбъдват една мечта

Членовете на IMRG ще предадат специално послание между двата побратимени града

11:22 - 22.06.2024
Важно днес

Кметът на "Илинден" Емил Бранчевски е отстранен

Всички участия следва да се прекратят с началото на мандата

09:02 - 22.06.2024
Бизнес

"Оземпик" вдигна продажбите на по-малък размери дрехи и вече променя модната индустрия

Загубата на тегло кара все повече американци да обновяват гардероба си

08:59 - 22.06.2024