Радев: България има всички шансове да се присъедини към Шенген догодина

"Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген" - това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Тирана, където присъства на среща, посветена на Западните Балкани.

Той добави, че прави това твърдение на базата на разговорите си с лидерите на Австрия и Нидерландия, които се обявиха против приема на страната ни в Шенгенското пространство.

"Продължаваме да работим на всички нива на дипломацията, но трябва да се върши и работа в България. Моят съвет и апел към всички политически партии е тази тема да не се политизира и да не се използва за лична разправа между партийни лидери."

Радев определи като ключово приемането на законите по плана за възстановяване и устойчивост, които касаят съдебната реформа: "Това е нещо, което задължително трябва да се свърши."

Въпреки това държавният глава отказа да прогнозира по-бърза развръзка:

"В определени страни от ЕС има наслоени с години настроения срещу България - знаете откога, много отдавна. Вече десетилетия. Тези настроения, мога да кажа предупреждения, къде основателни, къде не, много трудно се пречупват. Но съм убеден, че ако има единство на усилията, ще успеем."

Кирил Петков: Огромна причина да не сме в Шенген е рискът, че Борисов може да управлява

Коментарът на президента идва, след като по-рано през деня представителите на двете въпросни държави вече потвърдиха позициите си против влизането на България в Шенген.

"Министърът на вътрешните работи даде ясно да се разбере. Няма одобрение от страна на Австрия за разширяването с България и Румъния. Необходимо е повече време. В Австрия имаме 75 000 нерегистрирани нелегални имигранти. Това означава, че те са прескочили външната граница на Европейския съюз и са се озовали във вътрешна държава, каквато е Австрия. Първо трябва да отговорим на тези въпроси, свързани със сигурността," посочи австрийският канцлер Карл Нехамер.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте бе по-дипломатичен: "На този етап за България не е "не", а е "все още не". Ще бъде необходимо повече време поради две причини: нова оценка на Механизма за сътрудничество и проверка, и механизмът за верификация в Шенген. Говорих с президента Румен Радев и съм оптимист съм, че следващата година можем да направим стъпки напред".

Има опасност България да остане сама извън Шенген


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Филмът за Кристиан Таков - подложен на цензура

Разпространители отказват на Веселин Диманов прожекции

16:07 - 27.01.2023

ФК "Левски" осъди расистките изказвания на Гонзо

Фракцията "Ултрас Левски" обаче се оказа недоволна

15:48 - 27.01.2023

Нощният влак София-Варна стана денонощен

8 часа закъснение по трасето, пътниците били принудени да слязат в чакалнята на гара Стряма

14:43 - 27.01.2023

Депутатите приеха символично механизъм за разследване на главния прокурор

Гласуваните промени нямат шанс да бъдат окончателно приети до края на работата на парламента

13:57 - 27.01.2023

НАП е провела 3 ревизии на Nexo заради неплатен ДДС

Проверките на българското дружество са започнали още през март 2021

13:09 - 27.01.2023