Радев: България има всички шансове да се присъедини към Шенген догодина

"Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген" - това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Тирана, където присъства на среща, посветена на Западните Балкани.

Той добави, че прави това твърдение на базата на разговорите си с лидерите на Австрия и Нидерландия, които се обявиха против приема на страната ни в Шенгенското пространство.

"Продължаваме да работим на всички нива на дипломацията, но трябва да се върши и работа в България. Моят съвет и апел към всички политически партии е тази тема да не се политизира и да не се използва за лична разправа между партийни лидери."

Радев определи като ключово приемането на законите по плана за възстановяване и устойчивост, които касаят съдебната реформа: "Това е нещо, което задължително трябва да се свърши."

Въпреки това държавният глава отказа да прогнозира по-бърза развръзка:

"В определени страни от ЕС има наслоени с години настроения срещу България - знаете откога, много отдавна. Вече десетилетия. Тези настроения, мога да кажа предупреждения, къде основателни, къде не, много трудно се пречупват. Но съм убеден, че ако има единство на усилията, ще успеем."

Кирил Петков: Огромна причина да не сме в Шенген е рискът, че Борисов може да управлява

Коментарът на президента идва, след като по-рано през деня представителите на двете въпросни държави вече потвърдиха позициите си против влизането на България в Шенген.

"Министърът на вътрешните работи даде ясно да се разбере. Няма одобрение от страна на Австрия за разширяването с България и Румъния. Необходимо е повече време. В Австрия имаме 75 000 нерегистрирани нелегални имигранти. Това означава, че те са прескочили външната граница на Европейския съюз и са се озовали във вътрешна държава, каквато е Австрия. Първо трябва да отговорим на тези въпроси, свързани със сигурността," посочи австрийският канцлер Карл Нехамер.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте бе по-дипломатичен: "На този етап за България не е "не", а е "все още не". Ще бъде необходимо повече време поради две причини: нова оценка на Механизма за сътрудничество и проверка, и механизмът за верификация в Шенген. Говорих с президента Румен Радев и съм оптимист съм, че следващата година можем да направим стъпки напред".

Има опасност България да остане сама извън Шенген


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов и Цацаров пропускат заседанието на комисията "Нотариуса", депутатите изслушват само Гешев

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Политика

Идва ли краят на лидерството на Матео Салвини?

Изправен пред спад в подкрепата сред избирателите си, лидерът на "Лига"  и настоящ заместник министър-председател на Италия Матео Салвини получи остра критика от основателя на партията - Умберто Боси

12:38 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024