Радев критикува партиите, че се опитват да назначат "свой човек" за главен прокурор Снимка: © Screenshot

Президентът Румен Радев най-накрая реши да коментира избора на Борислав Сарафов за временно и.д. главен прокурор, като използва темата, за да отправи поредни критики към някои от партиите в парламента.

Държавният глава е със съмнението, че те "търсят да назначат свой човек на стола на главния прокурор", а казусът бил "урок за цената на достойнството и принципите в политиката".

"Виждаме как, когато загърбиш своите принципи, своето достойнство, за да вземеш властта, прегръщайки най-големите си противници...това се превръща в трудна задача", изтъкна Радев.

Той не спомена поименно партиите, за които говори, но коментарът му на практика е поредна атака срещу "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), които президентът не спира да критикува още от преговорите за съставяне на правителство. Държавният глава използва подобна реторика при гласуването на техния редовен кабинет, като тогава ги обвини в "предателство"

Пред журналисти Радев каза, че скоростното назначение на Борислав Сарафов трябва да бъде следено с особено внимание, тъй като изборът му не минава през детайлна процедура, в която да се обсъждат "професионалните и морални качества на кандидата".

"Трябва да съдим за [Сарафов] по отношението му към имунитетите и към делата на трупчета за корупция по високите етажи на властта. Той трябва много бързо и ясно да се позиционира дали ще помага на определени политически фигури да се доизперат взаимно или ще застане на позиция която да позволи бързо връщане на справедливостта", допълни той.

Позицията му идва, след като в понеделник президентът не пожела да коментира нищо от темата за съдебна реформа и рокадите в прокуратурата, докато участваше в заключителната конференция на Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Радев оправда действията си с това, че ако коментирал Сарафов тогава, медиите нямало да отразят това "важно събитие".

На въпрос дали смята да подкрепи някои от кметовете в предстоящата предизборна кампания за местните избори, той каза, че няма намерение да тълкува "фантазиите или параноите на някои политически лидери" и не даде директен отговор на въпроса.

Боеприпасите за Украйна са "грешка"

Президентът определи като грешка решението на новия редовен кабинет да се включи в инициативата на ЕС за предоставянето на 1 млн. снаряди за Украйна. Радев за пореден път изказа становището си, че това не е начинът да се преодолее войната в Украйна, която ескалирала, и не подкрепя идеята на новия Министерски съвет.

Става въпрос за сделката на ЕС за изпращане на 1 милион 155-милиметрови снаряди и ракети в Киев до март следващата година, в която участват всички държави без България и военно неутралната Ирландия.

Европейската агенция по отбрана (EDA) стартира проект за осигуряването на боеприпаси още преди месеци. България участваше в първата фаза на договаряне, но отказа да е част от сделката на EDA по време на управлението на служебния кабинет на президента Румен Радев. Самият държавен глава обяви отказа за участие на страната ни, като каза, че тя ще продължи да произвежда и да дава снаряди на други страни, но не и на Украйна. Един от аргументите беше, че България не притежава и не произвежда 155-милиметрови снаряди.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024