Радев критикува партиите, че се опитват да назначат "свой човек" за главен прокурор Снимка: © Screenshot

Президентът Румен Радев най-накрая реши да коментира избора на Борислав Сарафов за временно и.д. главен прокурор, като използва темата, за да отправи поредни критики към някои от партиите в парламента.

Държавният глава е със съмнението, че те "търсят да назначат свой човек на стола на главния прокурор", а казусът бил "урок за цената на достойнството и принципите в политиката".

"Виждаме как, когато загърбиш своите принципи, своето достойнство, за да вземеш властта, прегръщайки най-големите си противници...това се превръща в трудна задача", изтъкна Радев.

Той не спомена поименно партиите, за които говори, но коментарът му на практика е поредна атака срещу "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), които президентът не спира да критикува още от преговорите за съставяне на правителство. Държавният глава използва подобна реторика при гласуването на техния редовен кабинет, като тогава ги обвини в "предателство"

Пред журналисти Радев каза, че скоростното назначение на Борислав Сарафов трябва да бъде следено с особено внимание, тъй като изборът му не минава през детайлна процедура, в която да се обсъждат "професионалните и морални качества на кандидата".

"Трябва да съдим за [Сарафов] по отношението му към имунитетите и към делата на трупчета за корупция по високите етажи на властта. Той трябва много бързо и ясно да се позиционира дали ще помага на определени политически фигури да се доизперат взаимно или ще застане на позиция която да позволи бързо връщане на справедливостта", допълни той.

Позицията му идва, след като в понеделник президентът не пожела да коментира нищо от темата за съдебна реформа и рокадите в прокуратурата, докато участваше в заключителната конференция на Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Радев оправда действията си с това, че ако коментирал Сарафов тогава, медиите нямало да отразят това "важно събитие".

На въпрос дали смята да подкрепи някои от кметовете в предстоящата предизборна кампания за местните избори, той каза, че няма намерение да тълкува "фантазиите или параноите на някои политически лидери" и не даде директен отговор на въпроса.

Боеприпасите за Украйна са "грешка"

Президентът определи като грешка решението на новия редовен кабинет да се включи в инициативата на ЕС за предоставянето на 1 млн. снаряди за Украйна. Радев за пореден път изказа становището си, че това не е начинът да се преодолее войната в Украйна, която ескалирала, и не подкрепя идеята на новия Министерски съвет.

Става въпрос за сделката на ЕС за изпращане на 1 милион 155-милиметрови снаряди и ракети в Киев до март следващата година, в която участват всички държави без България и военно неутралната Ирландия.

Европейската агенция по отбрана (EDA) стартира проект за осигуряването на боеприпаси още преди месеци. България участваше в първата фаза на договаряне, но отказа да е част от сделката на EDA по време на управлението на служебния кабинет на президента Румен Радев. Самият държавен глава обяви отказа за участие на страната ни, като каза, че тя ще продължи да произвежда и да дава снаряди на други страни, но не и на Украйна. Един от аргументите беше, че България не притежава и не произвежда 155-милиметрови снаряди.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кейти Пери продаде музикалните си права и стана една от най-богатите жени в Америка

Поп звездата Кейти Пери скоро може да се нареди в списъка на Forbes за най-богати жени

18:10 - 23.09.2023

Украйна все пак може да получи ракетите с голям обсег ATACMS от САЩ

САЩ планират да предоставят на Украйна модерни ракети с голям обсег на действие

17:06 - 23.09.2023

Влияние, власт, скандали: Как Рупърт Мърдок основа медийна империя?

Историята за успеха и влиянието на медийния магнат Рупърт Мърдок

16:57 - 23.09.2023

Румен Велев остава началник на "Шейново" заради пропуск на Столичния съвет

Агенцията по вписванията отказа да назначи Таня Адреева за директор на "Шейново"

14:15 - 23.09.2023

Художник трябва да върне $77 хил. на музей, след като "сътвори" две празни платна

Йенс Хаанинг е получил парите, които да включи като физическа валута в произведенията си

13:25 - 23.09.2023

Божанов: Зловредна приставка е причината за премахнатите от Facebook постове на АЕЖ

Проблемът с премахнатите публикации с линкове към АЕЖ и Factcheck не е в модераторските практики

13:14 - 23.09.2023

ТВ водещата Мира Добрева е изписана от "Пирогов" след спешната операция

Журналистката благодари на лекарите на "Пирогов" и на бърза помощ

12:13 - 23.09.2023

Бербатов: Когато си прекалено самоуверен и мислиш, че знаеш всичко - допускаш грешки

Бившият нападател на "Манчестър Юнайтед" коментира серията от три поредни загуби на тима

11:30 - 23.09.2023

Антон Хекимян напуска bTV. Може да е кандидат за кмет на ГЕРБ?

Неговият пост временно ще заеме Ралф Бартолaйт

11:28 - 23.09.2023