Радев видя в избора на редовен кабинет "предателство" Снимка: © Screenshot

Президентът Румен Радев използва последните минути преди депутатите окончателно да решат съдбата на кабинета с втория мандат, за да атакува за пореден път ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ).

Държавният глава обвини лидерите на формациите, че са предали доверието на своите избиратели и на практика ги държа отговорни за това, че в страната няма да се провеждат нови предсрочни избори.

"Обществото тепърва ще осмисля процесите около акуширането на тази коалиция, защото тя обезмисли изборите - а те са в основата на демокрацията", заяви той.

Радев едновременно критикува двете най-големи парламентарни групи, че са се съюзили, за да си "поделят властта", а в същото време твърди, че "ГЕРБ подарява цялата власт" на ПП-ДБ.

"Днес г-н Борисов им подарява цялата власт. Спомняте си как "Продължаваме промяната" бяха окупирали социалните мрежи, за да вдъхновяват своите избиратели - че ГЕРБ са мафията и трябва да бъдат изтрити от българската политика. Днес те споделят властта с ГЕРБ", каза той.

Президентът се изказа остро и по адрес на "Демократична България", които преди повели "кръстоносен поход срещу задкулисието и олигархията", а сега "просят от него одобрение и спасение", с което да си гарантират властта.

"Всички те спечелиха за сметка на измамения избирател и демокрацията. Политиката не е само интереси и математика за формиране на мнозинство. Политиката е преди всичко ценности. И гласуването днес ще покаже дали народните представители от тези партии, дали всички те са с ампутирано достойнство и са приели ролята да бъдат просто редови гласуващи", изтъкна той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Таксита обикалят сградата на Столична община в протест срещу промените по Патриарха

Водачите на таксита не са доволни от закриването на таксиметрови стоянки в центъра на София

13:20 - 14.05.2024
Живот

Тейлър Суифт влезе и в църквата: Как свещеници в Германия опитват да привлекат младите

Oколо 1200 вярващи се събраха на специална литургия, за да се молят, докато слушат изпълнение на песни на ... Тейлър Суифт.

10:51 - 14.05.2024
Важно днес

България няма да изпълни последния критерий за еврозоната до юни, смята управителят на БНБ

Това означава, че страната е малко вероятно да стане член на еврозоната от 1 януари 2025 година

10:27 - 14.05.2024
Важно днес

С над 150 км/ч. е карал загиналият шофьор при тежката катастрофа в Пловдив

Това сочат изчисленията на инженерите от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ към общината.

10:02 - 14.05.2024