Радев нападна новото правителство, че "тласка България все по-близо до войната" Снимка: © Screenshot

Президентът Румен Радев реши за пореден път да критикува новото правителство, реализирано с мандата на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), като този път нападна за обявената от тях военна помощ за Украйна.

"Курсът на новото правителство е да тласка България все по-близо до войната и аз не считам, че е уместно политици със скромна електорална подкрепа да говорят и да поемат такива тежки ангажименти от името на България, защото основното задължение на всяко едно правителство е да гарантира сигурността и спокойствието на българските граждани", коментира той пред журналисти.

В познатия си вече дух държавният глава изрази тревожност, че конфликтът в Украйна ескалира и отново изтъкна, че той трябва да бъде решен с диалог и мирни преговори - без да дава конкретни предложения как да бъдат реализиране те.

"Това, че войната се води на няколко стотин километра от нас не бива да ни успокоява, защото виждаме, че действията ескалират. Явно някой политици не осъзнават дълбочината на проблема, а гледат на тази война като на театър и са се разположили удобно сред публиката с измамното убеждение, че ще останат само зрители", изказа се остро Радев.

Коментарът му е във връзка с решение, което новият Министерски съвет вече подготвя. С него България ще се включи в инициативата на ЕС за осигуряване на 1 млн. броя боеприпаси и снаряди за Украйна. Новината за това беше обявена първо от военния министър Тодор Тагарев в интервю пред европейското издание "Политико". Общата сделка е за изпращане на 1 милион 155-милиметрови снаряди и ракети в Киев до март следващата година, като в нея към момента участват всички страни от ЕС без България и военно неутрална Ирландия.

Това е и инициативата, срещу която президентът Радев беше твърдо против по време на управлението на неговия служебен кабинет, като отказа участие на страната ни и впоследствие изтъкна, че България ще продължи да произвежда и да дава снаряди на други страни, но не и на Украйна.

В изказването си пред медиите президентът реши да напомни, че въпреки че вече не управлява през служебен кабинет, той все още е върховен главнокомандващ на въоръжените сили на България "както във военно, така и в мирно време".

Първоначално Радев призна, че между него и новото правителство има напрежение, но след това заговори, че по-скоро ставало въпрос за "трезва оценка и разговори" и дори отправи призив към него: "Призовавам новото правителство и Министерството на отбраната да се грижат повече за българската армия, а не за чуждата армия".

Президентът оправда обтегнатите си отношения с управляващите с това, че още при структурирането на новия редовен кабинет липсвали няколко важни за него неща, включително коалиционно споразумение между ГЕРБ и ПП-ДБ, управленска програма и договорка за заместник-министри и областни управители.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024