Радев се разграничи от Калин Стоянов, но похвали шефа на ДАНС за акцията срещу Живко Коцев Снимка: © Скрийншот, NOVA

Държавният глава Румен Радев заяви, че той нямало да остави Калин Стоянов на поста вътрешен министър, ако определяше състава на служебното правителство.

"Тук ще използвам доводите, които ПП-ДБ миналата година настояваха да освободя с указ главния секретар на МВР Петър Тодоров. Доводите бяха, че съгласно Конституцията Министерският съвет е отговорен за обществения ред и сигурността в страната, а не президентът. Трябва да е ясно, че министър-председателят Главчев ще управлява страната", каза Радев пред журналисти в НС.

Той не пропусна да атакува ПП-ДБ, като обяви, че "що се отнася до Калин Стоянов, за разлика от кабинета "Денков", аз нямаше дори да го назнача".

Всъщност, досега Радев не е коментирал качествата на Стоянов - нито по време на консултациите с партиите, когато ПП-ДБ призоваха за отстраняването му от служебното правителство, нито след това. Напротив, преди дни вицепрезидентът Илияна Йотова дори обяви, че ако Димитър Главчев реши да прави промени в състава на проектокабинета си, трябва да има "много сериозни аргументи, защото това отново ще бъде белег на все по-задълбочаващата се политическа криза".

Акцентът на Радев отново беше върху промяната в Конституцията, която му отне правото да назначава когото реши за служебен премиер и служебни министри.

"Този кабинет за първи път се създава по новите положения от Конституцията и неистовият стремеж на партиите от сглобката да отнемат правомощията на президента по отношение на служебното правителство. За разлика от всички служебни правителства до момента, в това аз по никакъв начин не съм се бъркал по отношение на кадровата политика и не нося отговорност за неговите действия", каза той.

Радев коментира и скандала около главния секретар на МВР, като обвини Живко Коцев в "несъвместимост с длъжността".

"Колкото и Денков, Петков, Атанасов да си затварят очите относно фактите, които изплуват ежедневно относно главния секретар Живко Коцев, тези факти водят към несъвместимост с длъжността, защото престижът на ведомството е дълбоко накърнен", заяви президентът.

По думите му "едни толкова мащабни връзки между главния секретар на МВР и мастити контрабандисти са подигравка с държавността".

"Какъв главен секретар си, ако не знаеш с кого ходиш по луксозни курорти, с кого влизаш гол в сауната, от кого получаваш скъпи подаръци", попита реторично Радев.

Той обаче не коментира твърденията, че Коцев е да принуждаван подаде оставка от страна на четирима души едновременно - и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, административния ръководител на СГП прокурор Илияна Кирилова, нейния заместник Христо Кръстев и председателя на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев.

В понеделник Денков подаде сигнал до прокурор Даниела Талева, която има правомощия да разследва главния прокурор и неговите заместници.

Пред репортери в НС, непосредствено преди да влезе в зала, където служебният кабинет положи клетва, Радев поздрави "Пламен Тончев и служителите от ДАНС за смелостта и професионализма да бръкнат на най-високите управленски нива, за да защитят държавността".

"Вие си представяте ли си, ако миналата година се бях поддал на истерията да освободя Пламен Тончев? Можеше да не разберем нищо за тези безобразия", заключи Радев.

Преди дни Асен Василев обвини ДАНС, чийто председател е именно Тончев, че държи "банката с компромати", която съдържа подслушвания и дела на трупчета.


Асен Василев: "Банката с компромати" в държавата се държи от ДАНС

С един сменен министър - Радев издаде указ за назначаване на служебното правителство на Главчев

Кабинетът "Главчев" положи клетва в Народното събрание


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024