Радев пак в атака: Да не търпим политически шарлатани, да не се поддаваме на милитаристки призиви

"Наш патриотичен дълг е да не допуснем въвличането на родината във войната. Да не се поддаваме на милитиристките призиви, с които започва всяко кръвопролитие". Това каза президентът Румен Радев по време на обръщение към нацията по случай Деня на труда. Акцентът на думите му обаче отново бе войната в Украйна и действията на политици в България. И макар да не назова формации и имена, настоя: "Да не търпим политически шарлатани да ги разпалват за своя употреба".

"Рискът войната да ескалира като общоевропейска и дори световна е реален. Нашите домове, децата, нашата родина и природа могат да станат жертва на тази ескалация. Има политици, които са готови да направят тази опасна стъпка. Да сложат бъдещето на България в интерес на свои користни цели," добави още той.

Изявлението - поредна, макар и не поименна атака срещу управлението, идва на фона на очаквано заседание на коалиционния съвет на правителството, който трябва да обсъди решение България да предостави военно-техническа помощ на Украйна и ситуацията със спрените доставки на природен газ от "Газпром". В сряда Народното събрание трябва да гласува решението за осигуряване на въоръжение за Киев от България. В подкрепа се обявиха "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Има такъв народ" от управляващата коалиция. Против е само БСП, като Корнелия Нинова заплаши, че левицата може да напусне коалицията, ако Министерският съвет одобри военна помощ. Вот "за" декларира и ГЕРБ, вероятно и ДПС ще подкрепи. Тезата на Радев е, че това би било въвличане на България във войната. След първата му атака срещу властта по темата, вицепремиерът и финансов министър Асен Василев нарече президентската позиция "позорна". Радев пък не пропуска публична проява, в която да атакува.

"Позицията на Румен Радев за Украйна е позорна. Защото допуска, че Русия ще победи"

Радев повтори критиките на Борисов срещу кабинета "Петков" заради газа

Държавният глава днес нарече войната "бизнесът на демагозите", каквито "има във всяка страна", в който стоката е чуждият живот:

"Трябва да осъзнаем, че никоя политическа демагогия не трябва и няма правото да залага живота на почтения, работещия човек, да унищожава постиженията на човешката цивилизация, съграждани с труда на поколенията преди нас."

Преди да се насочи към "патриотичния дълг", който според него предполага държавата ни да остане встрани от случващото се в Украйна, президентът спомена и "човешкия дълг":

"България е и ще остане съпричастна с всички, които търсят спасение от този брутален братоубийствен конфликт."

Радев отново нарече войната "братоубийствена", въпреки че външният министър на Украйна му направи специална забележка за това, че нарича руснаци и украинци "братски народи". Заради използването на тези думи по време на срещата между Радев и Дмитро Кулеба в София, гостът заяви: "Ако с Русия сме братя, то сме като Каин и Авел."

В началото на словото си на 1 май президентът нарече войната "най-зловещия враг на труда". "Тази година посрещаме празника, докато в сърцето на Европа отекват експлозии. Цели градове са в руини. България вече понася косвени щети от тази война в енергетиката и икономиката. Ръстът на цените потапя все повече българи под линията на бедността."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия - 23-ма мотористи сбъдват една мечта

Членовете на IMRG ще предадат специално послание между двата побратимени града

11:22 - 22.06.2024
Важно днес

Кметът на "Илинден" Емил Бранчевски е отстранен

Всички участия следва да се прекратят с началото на мандата

09:02 - 22.06.2024
Бизнес

"Оземпик" вдигна продажбите на по-малък размери дрехи и вече променя модната индустрия

Загубата на тегло кара все повече американци да обновяват гардероба си

08:59 - 22.06.2024