Радев сезира КС заради бъркотията на върха на Сметната палата Снимка: © Mediapool

Президентът Румен Радев се намеси в скандала около смяната на председателя на Сметната палата Цветан Цветков, като сезира Конституционния съд за решение на парламента.

На 7 юли Народното събрание (с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и "Възраждане") реши да потвърди избора на Горица Грънчарова-Кожарева за временно изпълняваща длъжността ръководител на институцията, въпреки че на 22 юни КС вече беше обявил за противоконституционно отстраняването на по-ранния титуляр Цветан Цветков.

Според правния екип на Радев - решението на парламента представлява неизпълнение на волята на КС.

"Президентът намира в действията на народните представители нарушение на принципа за законност и на принципа за независимост на Сметната палата... парламентарното мнозинство уронва принципа за правовата държава и също така подкопава и демократичния характер на управлението, защото препятства налагането на отговорност и отчетност над актовете на правителството", се казва в позицията на Радев.

Казусът стигна до абсурдни сцени, след като във вторник незаконно уволненият Цветан Цветков се опита да се върне обратно на работното си място - и беше спрян от охраната на Сметната палата по разпореждане на Кожарева да не се пускат "външни лица".

Формално, ГЕРБ и ДПС се задействаха незабавно за избор на нов титуляр след "червения картон" от Конституционния съд в края на юни, но очевидно все още няма съгласие за приемлива кандидатура.

Подобен казус възникна при отмяната на избора на Станислав Тодоров за ръководител на КЕВР през 2022 г. и възстановяването на Иван Иванов няколко месеца по-късно.

Тогава парламентът гласува за връщането на Иванов, тъй като беше в последните дни преди разпускането си и нямаше време за провеждане на нова процедура. Иванов още заема поста въпреки отдавна изтеклия мандат и временното му освобождаване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024