Радев ще свика парламента възможно най-бързо, "идва времето" на проекта му за нова Конституция Снимка: © Булевард България

Президентът Румен Радев, който е кандидат за втори мандат, обяви ден след изборите 2 в 1, че „възможно най-бързо“ ще свика 47-ото Народно събрание. Това ще стане, след като ЦИК обяви окончателно резултатите и имената на новите народни представители.

"Аз вярвам, че този път партиите ще надмогнат своите различия в името на бъдещето и ще има устойчиво мнозинство, което ще излъчи ефективно правителство", каза държавният глава по време на церемония в Конституционния съд, на която клетва положиха Янаки Стоилов и Соня Янкулова.

Радев отива на балотаж на 21 ноември срещу Анастас Герджиков, след като спечели най-голям процент на президентските избори, но всичко ще се реши на втори тур.

"Виждате, че битката за укрепване на държавността изобщо не е приключила. Партиите на статуквото многократно заявяваха своя стремеж да овладеят и президентската институция. Това е основна цел и не го крият. Никога не са жалили ресурси, няма да го направят и сега през тази седмица", допълни президентът, коментирайки подкрепата на ГЕРБ за Герджиков.

Радев призова всички граждани да излязат и да гласуват, „за да направят промяната необратима“.

Освен това той беше попитан дали е готов с проекта за промени в Конституцията, за който загатна преди повече от една година. "Разбира се, мисля, че му идва времето", каза държавният глава.

Той обяви, че има проект за нова Конституция, още през лятото на 2020 г. Тогава обаче обясни, че чака оставката на правителството на Бойко Борисов, за да го представи.


"Продължаваме промяната" и Румен Радев печелят вота на младите и висшиститеАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024