Президентът на България Румен Радев отрече категорично слуховете, че американските изтребители, прелетели през България и кацнали на база "Граф Игнатиево" в края на май има ядрено оръжие.

"Това са спекулации. Тези изтребители идват тук най-вече, за да могат да водят съвместна тренировъчва дейност с българските военно-въздушни сили и да помагат за усилена охрана на въздушното пространство. И дума не може да става за ядрено оръжие," каза той.

На 30 май американски изтребителите Ф-35 са се присъединили към нидерландските си колеги в авиобаза "Граф Игнатиево" като част от мисията за охрана на въздушното пространство на България, обяви на 1 юни Съюзническото въздушно командване на НАТО на официалния си сайт.

Американски изтребители Ф-35 кацнаха в България

В съобщението не бе посочен броят на самолетите и периодът, в който те ще бъдат на територията на страната. Във вторник министърът на отбраната Драгомир Заков съобщи, че нидерландските изтребители Ф-35 няма да останат в България отвъд планирания период до края на месец май.

Държавният глава коментира и държанието на депутата на "Продължаваме Промяната" Христо Петров, известен като Ицо Хазарта, който показа "среден пръст" в пленарната зала. Жестът на Ицо Хазарта бе проворикан от това, че от местата си в пленарната зала депутатите от ГЕРБ вдигнаха листове с надпис "оставка" по време на изслушването на вицепремиера Калина Константинова.

"Нашият парламент се е нагледал на какво ли не. Мисля, че тук не става въпрос за средни пръсти, а за цялостно поведение и отношение вътре в парламента. Нашите народни представители не трябва да забравят, че с всичките си действия, с начина, по който изглеждат и говорят, изразяват отношението си към българските граждани," каза Радев.

Ден за извинения: Константинова - към украинците, а Ицо Хазарта - заради показан среден пръст в НС

Президентът говори и по темата за протеста на надзирателите, които искат увелиичение на заплатите си с поне 25%, повече и постоянни социални придобвки и увеличение на щата:

"Всички в момента професионални слоеве, всички, които вършат някаква дейност, имат своите основания да искат по-добри условия за работа. За мен е важно да има диалог с управляващите."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката