Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

Навръх националния празник президентът Румен Радев използва трибуната на честванията при връх Шипка за нова серия от политически нападки срещу правителството.

Малко преди това председателят на НС Росен Желязков беше освиркван с викове "Оставка".

На фона на руските знамена, които се развяваха под Паметника на свободата, Радев благодари на събралите се хора, че са "прогонили лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало" и са "опазили националния празник" от посегателствата.

Поводът за репликите му беше намерението на ПП-ДБ да поиска смяна на празника от Трети март на 24 май - деня на българската писменост.

"Ние няма да забравим, че проповедниците на нихилизма и разделението отстъпиха пред силата на Трети март не от съвест, не от уважение към нашата историята, не от почит към костите на предците ни, а благодарение на вас, на вашата категорична решителност, на огромното множество българи. Затова ви благодаря", обяви Радев.

В речта си той обяви Трети март за ден на "памет и почит пред саможертвата на поколения българи, съхранили искрата на надеждата и борбата в дългата зима на робството", "национален идеал за свободна, обединена и европейска България" и "нашето бъдеще като народ ст достойнство и стремеж към напредък".

"Няма да погазим своята памет и няма да предадем заветите на своите предци. Ще продължим да отстояваме свободата на своята съвест, независимостта на своите действия, суверенитета и достойнството на Отечеството", каза още той.

парад 3 март За цената на първото освобождение - от автора на "Второто освобождение"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024
Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024