Радев заплаши Бюджет 2024 с вето, ако НС "не озапти" Асен Василев Снимка: © Screenshot

Президентът Румен Радев заплаши да наложи вето на все още неприетия Бюджет 2024, ако парламентът "не озапти министъра на финансите".

Той обвини правителството за "серия от авантюри в областта на финансите", като първият му пример беше опитът на кабинета да въведе месечна такса върху вноса на "Газпром" през т.нар. "Балкански поток".

Вместо да накара руският монополист да плаща за това, че използва връзката през България, законът трябваше да се поправи в последния момент, защото се оказа, че поставя и държавния оператор "Булгартрансгаз" пред огромни задължения към бюджета.

"Много ясно предупредих, че хрумването за енергийната вноска ще декапитализира „Булгартрансгаз“. Само за месец дружеството натрупа 260 милиона лева дълг, постъпления в бюджета няма. Това решение ни дискредитира и пред нашите европейски партньори", обяви Радев.

Втората му критика беше срещу "намерението" за продажба на обработваема земеделска земя от държавния поземлен фонд - нещо, което Асен Василев твърди, че не възнамерява да прави.

  • Твърдението за евентуална продажба на 700 000 декара срещу прогнозни 340 млн. лв. бюджетни приходи тръгна от заседание на Комисията по земеделие, където е станало дума за "дебат между Министерството на финансите и Министерството на земеделието".
  • Василев твърди, че няма подобен план за Бюджет 2024 и определи дискусиите по тази тема като "фалшиви новини", цитиран от БНР.

Радев обаче не пропусна случая да атакува МФ:

"Недопустимо е и намерението на министъра на финансите за разпродаване на Държавния поземлен фонд. Тази земя е стратегически ресурс. Тя касае нашата национална производственост и не може да бъде пиляна заради текущи бюджетни нужди, нито да служи като компенсация за невъзможността да се управляват държавните финанси. Освен това отваря и широка възможност за злоупотреби. Затова призовавам разумните политици от всички партии да пресекат тази авантюра".

Асен Василев: Президентът се опитва да дерайлира членството на България в еврозоната


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Пловдив посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 3: Пловдив - проследете събитието на живо

16:46 - 08.05.2024
Живот

Потребител на Firefox държи 7400 отворени "таба" от години. И не планира да ги затвори

Браузърът не натоварва оперативната памет на компютъра, казват от Mozzila

16:02 - 08.05.2024
Важно днес

САЩ дават 10 млн. долара за залавянето на руски хакер

Негова група е натрупала огромни печалби от откупи след кибератаки

14:09 - 08.05.2024