Радостин Василев не успя да оглави Спортната комисия след "обаждане до ДПС от президентството и Весела Лечева"

Бившият министър Радостин Василев (екс-ИТН) не успя да събере мнозинство, за да стане председател на парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта.

Първоначално тази позиция е била поискана от ДПС. Във вторник обаче от Движението са се отказали от нея в полза на "Промяната". Ден по-късно Радостин Василев е бил "поканен на разговор в кулоарите на парламента от един от основните хора в ДПС и е помолен с добър тон да се откаже".

На въпроса му каква е причината да го прави, депутатът от ДПС отговорил, че е получено "обаждане от президентството и Весела Лечева, които се възпротивяват", каза Василев след проваления вот. Впоследствие същата позиция е потвърдена и лично от Мустафа Карадайъ в разговор с него и Кирил Петков.

Карадайъ е заявил, че е "поел ангажимент", без да обяснява пред кого и защо.

"Кои са хората, които смеят да се обаждат на парламентарните групи?", попита Кирил Петков на брифинг в Народното събрание.

Малко по-рано номинацията на Радостин Василев се оказа изненадващо неприемлива не само за депутатите от ДПС, но и за ГЕРБ, Възраждане и Български възход, които иначе гласуваха изцяло "за" останалите кандидати за членове и ръководители на комисии.

Василев беше номиниран за шеф на Спортната комисия от ПП, но ДПС реши да излъчи негов конкурент - Халил Летифов.

Нито един от двамата не събра необходимото мнозинство: за Василев гласуваха 93 депутати, а за Летифов - 99.

"Български възход" се опитаха да се възползват от случая и да издигнат бившия служебен спортен министър Даниела Дашева за председател.

Те обаче сами се отказаха от номинацията минути по-късно, след като ГЕРБ ги предупредиха, че се разваля предварително договореното числово разпределение на председателските места, и намекнаха, че ще поискат оттегляне на Стефан Янев като ръководител на Антикорупционната комисия.

Спорът около избора на иначе не особено съществената комисия избухна още в началото на заседанието, когато ПП се оплакаха от "външен" натиск срещу кандидатурата на Василев.

Според Андрей Гюров разпределението вече е било договорено в сряда, но късно вечерта в ПП са научили, че Спортната комисия преминава към ДПС.

Депутатът от БСП Явор Божанков обаче "подсказа", че конфликтът се дължи не на несъгласие от страна на парламентарните групи - а от страна на президента Румен Радев.

Преди дни Радостин Василев подаде сигнал срещу служебния спортен министър Весела Лечева за конфликт на интереси.

Тома Биков по-късно заплаши "да се занимае" с Радостин Василев в качеството си на член на Антикорупционната комисия в 48 НС, за да провери "какво е вършил той в спорта". Пред Нова ТВ Биков определи като "абсолютно скандална и неприемлива" кандидатурата на бившия министър.

Засега Спортната комисия остава без председател. Според Йордан Цонев (ДПС) - в това "няма драма", тъй като още няколко комисии все още не са разпределени между парламентарните групи заради вътрешни спорове.

ДПС получи две от най-важните комисии на 48 Народно събрание, Костадинов ще отговаря за българите в чужбина


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

БСП се закани да внесе вот на недоверие срещу служебния кабинет заедно с "Възраждане"

Корнелия Нинова поиска президентът Румен Радев да смени служебния премиер

11:18 - 17.04.2024
Важно днес

Управителят на НЗОК оттегли оставката си, точно преди НС да я гласува

Оттеглянето на оставка на Станимир Михайлов предизвика суматоха в пленарната зала

11:02 - 17.04.2024
Важно днес

Пеевски призова президента да подпише указа за смяната на външния министър

Той обяви, че решенията за състава на кабинета се вземат от служебния премиер

10:55 - 17.04.2024
Спорт

За талисманите, футбола и сбъдването на 11 детски мечти

След по-малко от два месеца целият свят отново ще бъде завладян от магията на футболa. На 14 юни започва Европейското първенство, което тази година ще се проведе в Германия, а това гарантирана, че лятото отново ще бъде изпълнено с всякакви горещи емоции и

10:34 - 17.04.2024
Важно днес

Транспортна стачка в Гърция спря железопътните и морски превози

Протестиращите настояват за по-високи заплати, за да се справят с нарастващите разходи за живот.

10:24 - 17.04.2024
Спорт

Виктория, която мразеше бягането, но се оказа много добра в него

Физическа почивка чрез работа, психическа почивка чрез спорт

08:16 - 17.04.2024