Рано е да отписваме Себастиан Курц - той ще е "канцлерът в сянка" Снимка: © Getty Images

Все още нищо не е приключило за Себастиан Курц. След подадената от него оставка в събота заради обвинения в корупция бързо стана ясно, че австрийският канцлер няма намерения да се оттегля, а да продължи да управлява в сянка.

Лидерът на Народната партия (ÖVP) действа изненадващо, след като дни наред отказваше да подаде оставка, но крайното му решение не е лишено от логика. Другата му опция беше да се изправи пред вот на недоверие в парламента, който със сигурност щеше да загуби, и оттам да постави партията си в опозиция, пише Politico.

Курц се оттегли от канцлерския пост под натиска на опозиционните сили заради прокурорско разследване срещу него и висши кадри на Народната партия. 35-годишният политик е обвинен в това, че заедно със съпартийци използвали средства от Министерството на финансите през 2016 г., за да му осигурят позитивно отразяване в медийната група "Oesterreich" с публикуването на манипулирани данни от социологически изследвания.

Външният министър на Австрия Александер Шаленберг от ÖVP ще поеме канцлерството.

Една от причините за оставката на Курц, според Politico, е опит да се избегне управление на неговите политически врагове, които ще имат ресурсите да разследват всяко кътче на сложната политическа машина, която е изградил от 2017 насам.

Новото правителство нямаше да чака, преди да разруши „апарата“ на Курц. През последните години той постави свои съюзници на ключови постове в най-важните институции в Австрия – от обществения оператор до Конституционния съд. Първият приоритет на една новосформирана коалиция на политическите му опоненти щеше да е прекъсване на цялото това влияние.

Ден след като полицията нахлу в офиса на канцлерството, „Зелените“ – коалиционни партньори на Народната партия – заявиха, че оттеглят подкрепата си към Себастиан Курц. Така той планира да се оттегли, но да остане лидер на парламентарната група на дясно-центристката си партия. Именно той възроди ÖVP и в нея има много лоялни фигури като Шаленберг. Затова изводите са, че Курц ще остане канцлер във всяко едно отношение, само не и с името си.

Външният министър Шаленберг е един от най-големите поддръжници на Себастиан Курц. Той беше негов съветник, когато канцлерът стана външен министър през 2013 и оттогава насам остана близък съюзник. Очаква се да поеме канцлерството на 11 октомври.

Шаленберг е дипломат от кариерата, роден в Швейцария. Прекарал е детството си в Индия, Испания и Франция, където баща му Волфганг е бил дипломатически представител. Новият канцлер е на 52 г. Започва кариера като адвокат, оглавявайки правосъдието в австрийската делегация в Брюксел. Завръща се в страната си през 2006, когато става говорител на външното министерство.

През юни 2019 правителството на ÖVP-FPÖ се разпада и Шаленберг става външен министър в преходното правителство. Той е единственият министър, който запазва поста си, когато Курц печели изборите по-късно същата година. Тогава получава и повече отговорности, поемайки „стратегическото планиране на външната политика“.

Макар да става член на Народната партия сравнително скоро, Шаленберг бързо показва, че е защитник на твърдата линия на политическата сила относно миграцията. През 2020, когато в бежански лагер в Гърция избухна пожар, той заяви, че Австрия няма да приеме бежанци след инцидента и призова „емоциите да бъдат отстранени“ от този дебат, припомня TheLocal.at.

Политическият анализатор от AFP Томас Хофер казва, че назначението на Шаленберг означава, че Курц остава най-влиятелната личност в политическия живот на Австрия. „От гледна точка на Курц, новият канцлер просто заема този пост. Самият Курц направи така, че все още да държи контрола над партията си и над правителството“, смята Хофер.

Шаленберг миналата седмица подписа писмо заедно с още членове на Народната партия, в което се настояваше, че коалиционното правителство ще продължи напред „само ако Себастиан Курц остане начело“.

Едно от най-големите предизвикателства пред Шаленберг ще е да съхрани коалицията със „Зелените“, които имат различни политики спрямо Народната партия по ключови теми, включително миграцията. През август те го критикуваха, че не е приел повече бежанци от Афганистан. „Това не е брак от любов, но работата засега върви доста добре“, смята бившият външен министър за съюза със „Зелените“.

Междувременно Курц още не е получил обвинения за откритите злоупотреби, не е ясно и дали ще се стигне дотам. Процесът може да отнеме няколко години. Стратегията му към този момент е да се представя за жертва на прокурорите и да се провъзгласява за невинен до доказване на противното, пише Politico.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

21 нюанса червено

18:13 - 26.04.2024
Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024