Рашков за колата на Горанов: Нещата не са така прости, както ги обясняват някои заинтересовани Снимка: © Getty Images

Вътрешният министър Бойко Рашков изрази съмнения относно версията на шефа на "Мотопфое" Атанас Фурнаджиев за "клонираната кола" на Владислав Горанов.

В събота бившият финансов министър беше спрян на ГКПП "Калотина" в посока Сърбия, тъй като автомобилът му се издирвал от "Интерпол" по искане на Русия.

Шефът на "Мотопфое": Ние и Владислав Горанов сме жертви на автомобилната мафия

От компанията, чиято собственост е "Тойотата" - "Мотопфое" - обявиха, че те и Горанов са "жертви на автомобилната мафия", а колата била "клонирана". Според шефа на фирмата Атанас Фурнаджиев автомобилът бил чисто нов и поръчан от Германия, след което лизингован на бившия финансов министър. Крадена кола в Русия обаче получила същите идентификационни номера на рамата, за да се прикрие кражбата - незаконна практика, характерна за държавите от бившия Съветски блок.

Николай Радулов: Защо властите не са спрели Владислав Горанов на ГКПП "Калотина"?

Попитан на брифинг във вторник дали става въпрос за автомобил-двойник, Бойко Рашков отговори: "Защо така бързо реагира онзи, който е продал автомобила, и използва думата „клониране“? Възниква въпросът откъде знаят за клонирането? За тази кола ли става дума или не, къде е истинската кола? Нека да помогнат на разследването в случая".

"Да разделим въпросът на две – единият е с каква кола се е движил бившият финансов министър Горанов. Без да изпадаме в детайли, нещата не са така прости, както опитаха да ги обяснят някои заинтересовани. Толкова по тази тема", каза Рашков.

"Относно действията на нашите служители и как са пуснали Горанов да си тръгне, а после пак да мине границата с друга кола - тече проверка, своевременно ще бъдете уведомени за резултатите", допълни министърът.

Междувременно Националната агенция за приходите (НАП) започва кампания, в която ще прави проверки на лизингополучателите на леки автомобили.

В хода на кампанията НАП ще извърши анализ на вида на леките автомобили, предоставени на лизинг, размера на заплатените лизингови вноски от страна на лизингополучателите и съпоставянето им с декларираните от тях доходи. Заедно с тези мерки агенцията ще продължи наблюдението на лица, закупили автомобили от висок ценови клас. "При установени несъответствия между декларираните доходи и направените разходи ще бъдат възложени контролни производства", заявиха от НАП.

В имуществената си декларация пред антикорупционната комисия КПКОНПИ Владислав Горанов не е декларирал собствеността на автомобил, нито задължение за изплащането му. Горанов е едноличен собственик на капитала и управител на фирма "Трилема Кансълтинг" ЕООД (основана през август 2020 г.), чийто предмет на дейност е консултантски услуги в областта на публичните и частните финанси - вероятно, въпреки че Фурнаджиев казва, че колата е лизингована на Горанов, договорът е с фирмата му.

"Обичайно при извършване на проверки и ревизии за съответствие на имущество и доходи данъчните оценяват цялото налично имущество на домакинството – имоти в страна и чужбина, превозни средства, банкови влогове, издръжка на живота, включително екскурзии в чужбина, като извършените разходи се съпоставят с официално декларираните доходи. Ако стойността на имуществото надвишава доходите, недекларираната разлика се облага с данъци и осигуровки за последните 5 години заедно с лихвите, а когато има данни за данъчни или осигурителни престъпления, НАП сезира прокуратурата за започване на наказателно производство", добавиха от пресцентъра на приходната агенция.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024