Рашков за колата на Горанов: Нещата не са така прости, както ги обясняват някои заинтересовани Снимка: © Getty Images

Вътрешният министър Бойко Рашков изрази съмнения относно версията на шефа на "Мотопфое" Атанас Фурнаджиев за "клонираната кола" на Владислав Горанов.

В събота бившият финансов министър беше спрян на ГКПП "Калотина" в посока Сърбия, тъй като автомобилът му се издирвал от "Интерпол" по искане на Русия.

Шефът на "Мотопфое": Ние и Владислав Горанов сме жертви на автомобилната мафия

От компанията, чиято собственост е "Тойотата" - "Мотопфое" - обявиха, че те и Горанов са "жертви на автомобилната мафия", а колата била "клонирана". Според шефа на фирмата Атанас Фурнаджиев автомобилът бил чисто нов и поръчан от Германия, след което лизингован на бившия финансов министър. Крадена кола в Русия обаче получила същите идентификационни номера на рамата, за да се прикрие кражбата - незаконна практика, характерна за държавите от бившия Съветски блок.

Николай Радулов: Защо властите не са спрели Владислав Горанов на ГКПП "Калотина"?

Попитан на брифинг във вторник дали става въпрос за автомобил-двойник, Бойко Рашков отговори: "Защо така бързо реагира онзи, който е продал автомобила, и използва думата „клониране“? Възниква въпросът откъде знаят за клонирането? За тази кола ли става дума или не, къде е истинската кола? Нека да помогнат на разследването в случая".

"Да разделим въпросът на две – единият е с каква кола се е движил бившият финансов министър Горанов. Без да изпадаме в детайли, нещата не са така прости, както опитаха да ги обяснят някои заинтересовани. Толкова по тази тема", каза Рашков.

"Относно действията на нашите служители и как са пуснали Горанов да си тръгне, а после пак да мине границата с друга кола - тече проверка, своевременно ще бъдете уведомени за резултатите", допълни министърът.

Междувременно Националната агенция за приходите (НАП) започва кампания, в която ще прави проверки на лизингополучателите на леки автомобили.

В хода на кампанията НАП ще извърши анализ на вида на леките автомобили, предоставени на лизинг, размера на заплатените лизингови вноски от страна на лизингополучателите и съпоставянето им с декларираните от тях доходи. Заедно с тези мерки агенцията ще продължи наблюдението на лица, закупили автомобили от висок ценови клас. "При установени несъответствия между декларираните доходи и направените разходи ще бъдат възложени контролни производства", заявиха от НАП.

В имуществената си декларация пред антикорупционната комисия КПКОНПИ Владислав Горанов не е декларирал собствеността на автомобил, нито задължение за изплащането му. Горанов е едноличен собственик на капитала и управител на фирма "Трилема Кансълтинг" ЕООД (основана през август 2020 г.), чийто предмет на дейност е консултантски услуги в областта на публичните и частните финанси - вероятно, въпреки че Фурнаджиев казва, че колата е лизингована на Горанов, договорът е с фирмата му.

"Обичайно при извършване на проверки и ревизии за съответствие на имущество и доходи данъчните оценяват цялото налично имущество на домакинството – имоти в страна и чужбина, превозни средства, банкови влогове, издръжка на живота, включително екскурзии в чужбина, като извършените разходи се съпоставят с официално декларираните доходи. Ако стойността на имуществото надвишава доходите, недекларираната разлика се облага с данъци и осигуровки за последните 5 години заедно с лихвите, а когато има данни за данъчни или осигурителни престъпления, НАП сезира прокуратурата за започване на наказателно производство", добавиха от пресцентъра на приходната агенция.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024