Расте броят на жертвите и ранените при втората вълна от експлозии в Ливан Снимка: © Getty Images

Ръчни радиостанции, използвани от признатата от редица страни за терористична групировка „Хизбула“, се взривиха в сряда в южната част на Ливан.

Министерството на здравеопазването на страната съобщи, че при втората вълна от експлозии в предградията на Бейрут и долината Бекаа са загинали 20 души, а повече от 450 са ранени. Само ден по-рано, във вторник, избухна мощна серия от взривове на пейджъри, в резултат на която 12 души загубиха живота си, а над 3000 бяха ранени.

Според източници на агенция "Ройтерс израелската шпионска агенция Мосад стои зад координирата атака.

Към този момент Тел Авив нито поема, нито отрича отговорност за внезапното нападение.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант обаче обяви в сряда "нов етап на войната" с акцент върху северния фронт с Ливан.

"Вярвам, че сме в началото на нов етап от войната и трябва да се адаптираме. Това важи за всички. Със сигурност за тези, които са във въздуха или контролират случващото се във въздуха, защото позицията тук е по-силна - това не е "Хамас". Това е нещо друго и ние трябва да се подготвим за това съответно и да го вземем предвид. На първо място, центърът на тежестта се премества на север. Това означава, че преместваме ресурсите, силите и енергията си в северна посока. Не сме забравили заложниците и не сме забравили целите си на юг", заяви той.

Операциите, които изненадаха "Хизбула", се разиграха успоредно с 11-месечната военна офанзива на Израел в Газа и засилиха опасенията за риска от пълномащабен регионален конфликт.

Външният министър на Йордания Айман Сафади обвини Израел, че е тласнал Близкия изток към ръба на регионална война, като е организирал "опасна ескалация на много фронтове".

САЩ, които отрекоха да са замесени във взривовете, заявиха, че водят интензивни дипломатически разговори, за да предотвратят потенциално разширяване на конфликта.

Най-малко един от взривовете в Ливан в сряда е станал близо до погребение, организирано от подкрепяната от Иран „Хизбула“ в памет на загиналите във вторник, когато хиляди пейджъри на групировката избухнаха в цялата страна и раниха много нейни бойци.

Репортер на "Ройтерс", който се намира в южните предградия на Бейрут, съобщава, че е видял членове на „Хизбула“ трескаво да изваждат батериите от всички уоки-токита, които не са се взривили, хвърляйки частите в метални контейнери.

"Хизбула" започна да използва пейджъри и други нискотехнологични комуникационни устройства в опит да избегне потенциално наблюдение и проследяване на мобилните телефони от страна на Израел.

На изображенията на взривените уоки-токита се виждат етикети с името на японската компания за радиокомуникации и телефони ICOM.

Международни медии съобщават, че вероятно става дума за устройството IC-V82 - модел на фирмата.

Листваната на Токийската фондова борса ICOM заяви в четвъртък, че разследва информацията за взривени в Ливан двупосочни радиоустройства с нейното лого и ще публикува на своя уебсайт актуална информация.

Компанията, която твърди, че произвежда всички свои радиостанции в Япония, не може да потвърди дали е доставила устройството, отчасти защото този модел е спрян от производство преди 10 години.

Базираната в Осака фирма заяви, че продуктите ѝ за чуждестранните пазари се продават изключително чрез оторизирани дистрибутори и че проверява износа в съответствие с японските разпоредби за контрол на търговията със сигурност.

Компанията и преди е предупреждавала, че на пазара се разпространяват фалшиви версии на нейни устройства, особено на спрени от производство модели.

Ръчните радиостанции са били закупени от "Хизбула" преди пет месеца, по същото време, когато са били закупени и пейджърите, посочи източник от службите за сигурност, цитиран от "Ройтерс".

Бивш израелски служител, запознат с операцията, цитиран от "Axios" каза, че израелските разузнавателни служби са планирали да използват заредените с експлозиви пейджъри, които са успели да внедрят в "Хизбула", като изненадващ първи удар при евентуална пълномащабна война, с цел да парализират терористичната организация.

Устройствата обаче били задействани предварително заради опасения, че тайната операция на службите може да е била разкрита от групировката, твърди "Axios" като се позовава на трима американски служители.

Междувременно Съветът за сигурност на ООН се събира в петък на заседание във връзка с взривовете на пейджъри по искане на арабските държави.

Посланикът на Техеран в Ливан също е бил леко ранен при експлозиите във вторник, съобщи тогава полуофициалната иранска информационна агенция "Фарс".

По информация на "New York Times" обаче той е загубил едното си око, а другото е тежко ранено.

Пратеникът на Иран в ООН заяви в писмо в сряда, че Иран „си запазва правото по силата на международното право да предприеме необходимите мерки, които смята за необходими в отговор“ на нападението.


Когато Израел ликвидира враговете си по телефона

Нова вълна от експлозии в Ливан. Стотици са ранени (Обновена)

Как Израел проби сигурността на "Хизбула" през пейджърите им


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел нападна Ливан и започна "нова фаза на войната" срещу "Хизбула"

Израел започна да нанася удари по цели в Ливан в поредна ескалация на напрежението

20:01 - 19.09.2024
Важно днес

Законът на "Възраждане" за чуждестранните агенти се провали в ръководената от тях комисия

Законопроектът беше отхвърлен още на първо четене и събра подкрепа само от "Възраждане"

19:03 - 19.09.2024
Живот

Висша мода по халат: Риана, Изабел Юпер и новата мания по комфортни дрехи

Нова тенденция превръща халатите за баня в облекло от висшата мода

18:50 - 19.09.2024
Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Важно днес

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи

Средствата ще отидат за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната инфраструктура

16:44 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024