През миналата седмица Google публикува "Годината в търсения" - своята традиционна класация на най-търсените в търсачката събития, личности, технологии, рецепти и още много.

А ако сте обърнали внимание на най-търсените спортисти в цял свят, то е много вероятно първото място да ви е изненадало. И е много вероятно да не сте чували изобщо за него. Защото най-търсената спортна личност за 2020 година е Райън Нюман.

Най-търсеното в Google от България през 2020 г.

Американецът, чийто прякор е "Ракетата", е състезател в популярните в САЩ автомобилни серии НАСКАР и заради това е известен най-вече именно зад океана. Но дори и за САЩ би било учудващо състезател от НАСКАР да бъде най-търсената личност. Причината се крие в една ужасяващата катастрофа през февруари по време на прочутото състезание Дайтона 500. Тогава 43-годишният пилот от Индиана водеше в последната обиколка, когато след досег със съперник се заби в огражденията, след което се преобърна и в рамките на мъчителни 20 секунди обърнатият му по гръб автомобил се носеше по пистата с огромни огнени пламъци по него.

Като по чудо Нюман се измъкна почти невредим като прекара два дни в болница със сериозни, но не живото застрашаващи контузии.

Логично именно след този инцидент търсенето на неговото име бележи огромен скок. А самият той направи бързо завръщане към спорта. Спомен от катастрофата няма, но смята, че тя го е направила „по-добър човек“.

„По-съпричастен съм, отколкото преди. Може би съм по-добър баща. По-добър човек съм заради този момент. Не мисля, че ме промени, но мисля, че акцентира върху позитивните неща и го оценявам.“

Катастрофата направи Нюман известен по целия свят, но за феновете на НАСКАР той е един от най-добрите и обичани състезатели от много дълги години. Дебютира в сериите през 2000 година и в това отношение държи рекорда за най-дълго действащ пилот заедно с Кърт Буш. В рамките на тези 20 години има 689 състезания, сред които 18 победи.

28 секунди в огнения ад с Ромен Грожан: Видях смъртта, но мисълта за децата ме спаси

„Най-грозната модификация“ във Формула 1, която спаси живота на Ромен Грожан в неделя

А имената, които изпревари сред най-търсените спортисти в Google, са наистина впечатляващо. На второ място е Майкъл Джордан, най-великият баскетболист, който през тази година се радва на нова популярност след излизането на документалния филм The Last Dance, посветен на неговата кариера в Чикаго Булс.

Трети е един от двамата шампиони в тежка категория на професионалния бокс Тайсън Фюри. Топ 5 допълват легендата на американския футбол Том Брейди и Майк Тайсън, който направи завръщане на ринга в демонстративен мач срещу Рой Джоунс-младши.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024