"Ражда се нов Беларус": Най-големият протест в модерната история на страната Снимка: © Getty Images

Опозицията в Беларус призова за обща национална стачка от този понеделник, след като в страната се проведоха най-мащабните протести в модерната ѝ история.

В неделя хиляди демонстранти, вдигнали знамената на опозицията в червено-бяло, за седми пореден ден призоваха за нови избори и оттегляне на президента Александър Лукашенко. Съществуваше опасност те да се насочат към Площада на независимостта в Минск, където държавният глава говореше от трибуната пред парламента. Там се бе събрала по-малка група в подкрепа на президента. В крайна сметка до сблъсъци не се стигна.

Опозиционната местна медия Tut.by съобщава, че общият брой на протестиращите в неделя е бил около 220 хиляди. По информация на BBC, те са били сравнително по-малко - около 127 хиляди. Макар цифрата да не е официално потвърдена, напрежението срещу Лукашенко се увеличава.

До масовите демонстрации се стигна, след като управляващият от 1994 спечели 80% подкрепа на президентските избори. Опозицията обаче не зачете резултатите, обяви, че данните от вота са фалшифицирани, а основната фигура, противопоставяща се на „последния диктатор в Европа“ – Светлана Тихановская, избяга в Литва.

Протестиращите в неделя вдигнаха плакати, на които пишеше „Победа“, носеха цветя и балони, а в същото време обявиха, че ще провеждат мирни демонстрации.

„Сега променяме историята“, каза 26-годишната Йекатерина Горбина, цитирана от The Guardian. „Беше разлята кръв и хората няма да забравят това никога“, сподели протестиращата в контекста на двете жертви по време на демонстрациите.

39-годишната майка на шест деца Даря Кукта, каза, че вярва, че „се ражда нов Беларус“. „Много съм щастлива да видя това със собствените си очи“.

Демонстрантите вдигнаха във въздуха слогани „Не можеш да измиеш кръвта“ и „Лукашенко трябва да отговаря за насилието и смъртта“. Над 6700 души са задържани от началото на протестите, а външните министри на ЕС се споразумяха за въвеждането на санкции срещу всички лица, които носят отговорност за жертвите и насилието срещу граждани в Беларус.

Протести се проведоха в още няколко големи градове в страната с население от 9 милиона души, предадоха местните медии.

Междувременно държавната телевизия излъчи само кратък репортаж за големия протест срещу Лушашенко в Минск, предаде The Guardian. Повече медийно внимание бе обърнато на събралите се пред парламента граждани, подкрепящи 65-годишния лидер.

Според BBC - работници от държавните сектори са били принудени да присъстват на протестите в подкрепа на Лукашенко, в противен случай са били заплашени, че ще изгубят работата си. През последните дни много служители в държавни предприятия се включиха в демонстрациите против президента.

„Не ви повиках да ме защитите, а за първи път от четвърт век насам да защитите своята държава и своята независимост“, каза Лукашенко и отрече всякакъв вариант за нови избори. „Резултатите от вота са валидни. Няма да предадем страната. Ако разрушите Лукашенко, това ще бъде началото на края за вас“, добави още президентът.

Той проведе и два разговора с руския си колега Владимир Путин, в които Русия е обещала „всеобхватна помощ“ в случай на „външни военни заплахи“ спрямо Беларус.


Прочетете още:

"Беларус ще загине като държава": Лукашенко отхвърли варианта за нови избори

2 млн. белоруси научават новините от Telegram. Властта издирва създателя на каналa NEXTA

Арестите в Минск: 50 души в килия за 4 и побоища под звуците на химна на Беларус


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024