Размириците в Израел все повече тревожат бизнеса Снимка: © getty images

Израел се намира в период на охлаждане след седмици на интензивни масови протести срещу план, който значително ще отслаби Върховния съд на страната. Бизнесът в страната обаче изглежда все по-притеснен от това, което ще случва занапред.

В понеделник министър-председателят Бенямин Нетаняху заяви, че ще отложи приемането на спорния закон, който според критиците ще отслаби съдебната власт. Реформата предвижда промяна на начина, по който се одобряват висшите израелски съдии и ще позволи на Кнесета (парламента на Израел) да отменя решенията на Върховния съд с обикновено мнозинство.

Критичната политическа ситуация в Израел, освен че предизвика невиждани досега протести в страната, вече се разпростира дълбоко в бизнес сектора. Големите израелски предприятия получават по-голямата част от приходите си от Съединените щати, Европа и Азия, тъй като от гледна точка на световната икономика Израел е малък пазар. А повечето от съседите му не търгуват или търгуват малко с него.

Този месец рейтинговата служба Fitch предупреди, че споровете „могат да отслабят кредитния профил на Израел“. Подобно изявление направи и Moody's, но досега нито една от агенциите не е променила кредитния рейтинг на страната.

Какъв е бизнес рискът?

„Непрекъснато водя разговори с инвеститори, които искат да знаят какъв е рискът“, каза Томер Вайнгартен, главен изпълнителен директор на компанията за киберзащита SentinelOne, пред CNBC. „Това се превърна в среда, в която те не са сигурни, че им е удобно да работят.“

SentinelOne има 300 служители в Израел и разполага там с подразделение за рисков капитал, което инвестира в страната. Вайнгартен казва, че може да настъпи забавяне на притока на капитал поради „страх от това, което ще се случи след това“.

Някои израелски предприятия се притесняват, че въпросите, свързани с данъчното облагане, правата на работниците, правата на инвеститорите и други важни проблеми, могат да бъдат поверени на Върховен съд, назначен от дясно правителство, чиито убеждения те не споделят.

Исаак Литман , главният изпълнителен директор на Neteera Technologies, компания за цифрово здравеопазване, базирана в Йерусалим, не е забелязал въздействие върху външните инвестиции. Признава обаче, че те са от решаващо значение за неговата компания и за икономиката на Израел.

Според него сегашните опасения на инвеститорите ще се уталожат след шест месеца. Настоящите сътресения са „своеобразен стрес тест за стартиращите предприятия и инвеститорите“, каза Литман, но „ние сме устойчиви, икономиката и работната ни сила са силни и можем да издържим на това“.

Макар че все още да не се е случило, Вайнгартен от SentinelOne прогнозира, че политическият климат ще накара някои от служителите му да поискат да напуснат страната. Големият му страх е да не настъпи непоправимо разделение в Израел – страна, в която някога голямото единство се е смятало за даденост.

Рискове за Нетаняху

Последните социологически проучвания показват, че две трети от израелците са против плана за промяна на съдебната система.

В понеделник Нетаняху заяви, че ще даде около месец за преговори по предложеното законодателство. Срокът обаче съвпада с еврейските празници и пролетната ваканция на Кнесета, последвана от израелския Ден на паметта и Деня на независимостта, който ще бъде 75-ият за Израел.

Политическата борба нанесе сериозен удар върху икономиката. Шекелът се възстанови от най-ниските си стойности, но през последните седмици спадна с 10% спрямо долара. Фондовата борса в Тел Авив се е понижила с 20% досега през тази година.

Дейвид Маковски от мозъчния тръст „Вашингтонският институт“ заяви, че всичко се свежда до политическото оцеляване на министър-председателя.

„За да се подобрят нещата, броят на гласоподавателите на Нетаняху трябва да се понижава“, каза той. Подобен спад би накарал премиерът да подтикне десните си коалиционни партньори към споразумение, съобразено с мнението на всички граждани на страната.

Има признаци, че това започва да се случва. Проучване, публикувано в понеделник, показва, че ако изборите се проведат днес, партията на Нетаняху „Ликуд“ ще загуби места и няма да може да сформира дясна коалиция като тази, която съществува сега.

„Ако Нетаняху наистина иска да спаси положението, може да се наложи да каже на партньорите си вдясно: „Вие ни водите към ада“, каза Маковски. „Ако искате да останете на власт, трябва да сте там, където е народът“.

Не е ясно обаче дали десните членове на коалицията ще се съгласят на промени в плана си за съдебната власт. Ако те не склонят, това може да доведе до падането на това правителство и нови избори – шестите в Израел за четири години.

Израел, протест сред оставката на военния министър Защо Израел е на ръба на гражданска война за първи път в 75-годишната си история


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024