Защо Израел е на ръба на гражданска война за първи път в 75-годишната си история Снимка: © Getty Images

Израел за първи път в 75-годишната си история е на ръба на гражданска война, след като премиерът Бениамин Нетаняху уволни военния министър Йоав Галант заради критика към планираното пълно подчинение на независимата съдебна система на парламента. В израелския случай означава пълна власт на управляващите над съдебната власт и реална опасност от налагане на диктатура.

Резултатът от намеренията на Нетаняху са безпрецедентни протести в Израел, които продължават месеци наред, но се изостриха особено много след новината за уволнението на военния министър в неделя. В Тел Авив протестиращи блокираха многолентова магистрала и запалиха огън на поне още две главни пътни артерии.

В Йерусалим демонстрантите пробиха полицейските бариери пред частната резиденция на Нетаняху.

Ръководителите на водещите израелски университети заедно заявиха, че затварят вратите на аудиториите за неопределен период от време. Генералният консул на Израел в Ню Йорк подаде оставка в знак на протест срещу уволнението на Галант. А Хистадрут, най-големият работнически синдикат, обяви, че започва подготовка за всеобща стачка.

Особено внимание следва да се обърне на това, че за първи път именно армията първа подкрепи гражданските протести. Причината се крие във факта, че членовете на религиозните общности не отбиват задължителната военна служба, която в Израел е 3 години за мъжете и 2 години за жените.

Как се стигна дотук

В продължаващите месеци наред протести и заради действията на управляващите отделни части на военновъздушните сили на израелската армия отказаха да се подчиняват на настоящото правителство.

Военният министър Йоав Галант в неделя вечерта публично обяви, че планираната законодателна промяна носи опасност от непреодолим разлом в обществото и армията. А Нетаняху реши да го уволни.

Причината министър-председателят на Израел да иска подобно подчинение на съдебната система се крие във факта, че е разследван за корупция по три отделни дела, засягащи две теми.

Основното обвинение срещу него е, че с държавни пари, раздавани на медии под формата на рекламни договори, а и с влияние за ограничаване на конкуренцията, неговите правителства са си купували медиен комфорт, за което лично той е водил разговорите.

Наред с това Нетаняху и съпругата му са приемали изключително скъпи подаръци от влиятелни бизнесмени, които в крайна сметка са получавали от правителството специални условия за бизнесите си, както и законова подкрепа от партията на премиера.

След като в рамките на две години Израел 4 пъти не успя да сформира устойчиво правителство заради липсата на решаващо мнозинство в Кнесета (израелския парламент) Бениамин Нетаняху, който взе 23,41% на петия поред вот през ноември 2022 г., избра пътя на коалицията с няколко крайнодесни религиозни партии, за да сформира редовен кабинет.

Сделката, която той предложи на крайнодесните, беше проста - ще подкрепя всяко тяхно радикално законово предложение (а такива хич не липсват), а в замяна те ще гласуват за законодателни промени, които ще му осигурят ефективен и реален имунитет от наказателно преследване.

Предложението на Нетаняху е израелският парламент, т.е. управляващата коалиция, да получи правото да участва с обикновено мнозинство (50%+1) в избора на членовете на местния аналог на нашия Висш съдебен съвет. Това би означавало, че вместо независим орган на съдебната власт, който избира съдиите във Върховния съд, ще има подчинен на управляващите орган с неограничена власт. Именно Върховният съд е последната спирачка пред правителствени своеволия, както историята на Израел до момента показва.

Какво се случва в момента

Свидетели сме на безпрецедентни протести в Израел, които продължават месеци наред и ескалираха след уволнението на министъра. За разлика от България, израелският аналог на нашия Висш съдебен съвет е наистина последният редут на демокрацията и съдии и прокурори не спряха да разследват най-дълго управлявалия израелски премиер. Въпреки неговите оплаквания, че това било “лов на вещици” - фраза, която и близкият приятел и съмишленик на Нетаняху, Доналд Тръмп, използва, за да обясни разследванията срещу себе си.

Израелската армия в исторически план се очерта като един от реалните бастиони на светската държава, която в известен смисъл е в метафизичен конфликт с религиозните общности - те не само идеологически отказват да я признаят, смятайки, че трябва да се подчиняват само и единствено на Божиите закони, но и буквално не спазват редица от нейните правила, като са им спестени редица задължения като плащане на данъци, такси, а и гореспоменатата задължителна военна служба.

Тъкмо светският характер на армията, която при никакви обстоятелства не може да бъде религиозно ангажирана, е и причината именно от нейните редове да произлизат множество израелски министър-председатели, които с армейското си минало получават необходимата биография да водят Държавата Израел, която е заобиколена от потенциални и реални вражески държави и общества.

Голямото притеснение за умерените граждански гласове е, че през 12-те години управление на Нетаняху в израелското общество е натрупано разделение, сериозно подхранвано от неговата партия и личното му от политическо поведение. Това разделение може да стигне до крайността на гражданската война - реална заплаха в силно милитаризирано общество, в което на практика над 80% от гражданите могат свободно да боравят с оръжие.

Какво предстои

Преди 5 години Макс Фишер успя да определи голямата драма на Израел в заглавието на статията “Израел избира между идентичността и демокрацията”, като предупреди, че поради дългогодишната външна заплаха, а и поради отказа да реши справедливо проблема с окупацията на палестинските територии, обществото все повече е готово да жертва идеалите на основателите на Държавата Израел за демократичен строй, при който водещо е върховенството на правото, за сметка на силна ръка, недопускаща плурализъм на мненията.

Ако Нетаняху не даде заден ход в преследването на подчинението на независимата съдебна власт, почти сигурно безредиците в Израел ще ескалират до степен, в която е възможно да станат и неуправляеми.

Ако все пак уличеният в корупция израелски премиер се откаже от планираните законови промени, може да трябва да влезе в затвора. От друга страна отказът от противоречивото бъдещо законодателство ще свали напрежението в израелското общество и поне донякъде ще успокои страстите - задължително условие за запазване на мира във всеки смисъл.

„Няма да съдействам“: Хора на Нетаняху искат замразяване на спорната съдебна реформа


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Андрей Ковачев е избран за един от петимата квестори в Европейския парламент

Квесторите имат важна роля във вътрешния живот на Европейския парламент.

13:21 - 17.07.2024
Важно днес

ГЕРБ е с най-много комисии в 50-ия парламент, ДПС на Пеевски пое "Бюджет и финанси"

Гласуването премина без дебати в пленарната зала

12:49 - 17.07.2024
Кино и сериали

Никол Кидман и Лийв Шрайбър са перфектната двойка в нов криминален сериал по Netflix

Какво може да се обърка в едно от най-богатите семейства с огромна къща на плажа в Нантъкет?

12:01 - 17.07.2024
Важно днес

Радан Кънев: Ние сме единствената държава в ЕС, която не участва в дебата за бъдещето на Европа

"Ние не говорим кой ще е българският комисар, за какъв ресор за този комисар ще се борим", подчертава евродепутатът.

11:18 - 17.07.2024
Технологии

ИКЕА изтегля превантивно външна батерия

При връщане можете да получите заместващ продукт или сумата от покупката обратно

11:15 - 17.07.2024