"Разпродажба от IKEA", "захар за 50 рубли" - как новините за Украйна си пробиват път до руснаците

Докато военната цензура в Русия заплашва журналистите с 15 г. затвор, а държавните медии премълчават дори сериозни събития като потъването на крайцера "Москва" с над 500-членен екипаж, информирането на масовото руско население за случващото се в Украйна е почти невъзможно.

В Санкт Петербург обаче се е появила нова форма на антивоенна агитация, съобщава руската опозиционна организация SOTA в Telegram.

В центъра на града са разлепени бележки с QR-кодове, които привличат вниманието на минувачите с обещания за "разпродажба на мебели от IKEA" и "захар за 50 рубли" (или 0,5 евро).

Когато кодът бъде отворен, той не води към онлайн магазини за евтини дефицитни стоки, а към YouTube-канала на "Настоящее время" - новинарски емисии, подготвяни от "Радио Свободна Европа" в Прага, които показват какво всъщност се случва с войната в Украйна.

"Настоящее время" започва през 2014 г. след окупацията на Крим и войната на сепаратистите в Донбас като противовес на телевизионните новини на руския "Первий канал" - "Время" - в които се излъчва единствено разрешената от Кремъл пропаганда.

В момента над 2,5 милиона души следват YouTube-канала на "истинската" емисия с репортажи, които се редактират извън Русия.

Уловката с евтината захар и мебели от IKEA няма как да не направи впечатление на жителите на Санкт Петербург.

Почти всички големи западни компании напуснаха руския пазар в знак на протест, а стоки от първа необходимост като захарта и елдата почти изчезнаха от супермаркетите.

Според данни на руската статистическа агенция Росстат - захарта е поскъпнала с 44% само за един месец от началото на войната в Украйна.

Преди дни NielsenIQ съобщи, че пикът на търсенето на захар, елда и ориз в магазините е отминал към началото на април, но сега руснаците са започнали да се запасяват с алкохол, като от средата на март се наблюдава нарастване на продажбите на водка и джин.

Изследванията на руското обществено мнение, провеждани от държавния социологически институт, твърдят, че половината от руснаците се отнасят "безразлично" към оттеглянето на чуждестранните компании от Русия.

IKEA стои на първо място сред брандовете, за чиято загуба хората казват, че съжаляват - 6 на сто от руснаците, доколкото може да се разчита на достоверността на данните на ВЦИОМ.

Това можеше да се види и по опашките, които обградиха големите магазини на IKEA в Русия веднага след като шведската компания обяви, че се готви да затвори производството и продажбите си в страната.

На второ място е McDonalds с 5%, Apple - с 3%, Renault, Procter & Gamble и H&M - с по 2%.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Български пощи" спират доставката на пратки до Русия и Беларус

Държавното предприятие съобщава, че няма кой да доставя пратките от и до двете държави

17:28 - 20.03.2023

"Моментът на истината": Правителството на Макрон е изправено пред два вота на недоверие

Два вота на недоверие ще бъдат гласувани във френското правителство

17:10 - 20.03.2023

VW в капана GAZ: Германският гигант се оказа заклещен в Русия

Кремъл направи напускането на компании от „неприятелски“ държави трудно и създаде условия за национализация на частни активи

16:31 - 20.03.2023

По ушите ще го познаете. Използва ли Путин двойник при визитата си в Крим и Мариупол?

Истината за това дали Путин използва двойник може да се крие в ушите на президента

15:47 - 20.03.2023

Рупърт Мърдок ще се жени за пети път на 92 г.: "Дано това влюбване да ми е последно"

Годеницата на медийния магнат се запознава с него преди половин година

15:46 - 20.03.2023

Големите губещи от "брака по сметка" между UBS и Credit Suisse

Притежателите на т.нар. AT1-облигации на Credit Suisse са възмутени от сделката

14:25 - 20.03.2023

НАП отчете 9% ръст в приходите от ДДС спрямо 2022 г. - по-нисък от инфлацията

Директорът на агенцията обвинява ПП в "политически спекулации"

13:08 - 20.03.2023