"Разпродажба от IKEA", "захар за 50 рубли" - как новините за Украйна си пробиват път до руснаците

Докато военната цензура в Русия заплашва журналистите с 15 г. затвор, а държавните медии премълчават дори сериозни събития като потъването на крайцера "Москва" с над 500-членен екипаж, информирането на масовото руско население за случващото се в Украйна е почти невъзможно.

В Санкт Петербург обаче се е появила нова форма на антивоенна агитация, съобщава руската опозиционна организация SOTA в Telegram.

В центъра на града са разлепени бележки с QR-кодове, които привличат вниманието на минувачите с обещания за "разпродажба на мебели от IKEA" и "захар за 50 рубли" (или 0,5 евро).

Когато кодът бъде отворен, той не води към онлайн магазини за евтини дефицитни стоки, а към YouTube-канала на "Настоящее время" - новинарски емисии, подготвяни от "Радио Свободна Европа" в Прага, които показват какво всъщност се случва с войната в Украйна.

"Настоящее время" започва през 2014 г. след окупацията на Крим и войната на сепаратистите в Донбас като противовес на телевизионните новини на руския "Первий канал" - "Время" - в които се излъчва единствено разрешената от Кремъл пропаганда.

В момента над 2,5 милиона души следват YouTube-канала на "истинската" емисия с репортажи, които се редактират извън Русия.

Уловката с евтината захар и мебели от IKEA няма как да не направи впечатление на жителите на Санкт Петербург.

Почти всички големи западни компании напуснаха руския пазар в знак на протест, а стоки от първа необходимост като захарта и елдата почти изчезнаха от супермаркетите.

Според данни на руската статистическа агенция Росстат - захарта е поскъпнала с 44% само за един месец от началото на войната в Украйна.

Преди дни NielsenIQ съобщи, че пикът на търсенето на захар, елда и ориз в магазините е отминал към началото на април, но сега руснаците са започнали да се запасяват с алкохол, като от средата на март се наблюдава нарастване на продажбите на водка и джин.

Изследванията на руското обществено мнение, провеждани от държавния социологически институт, твърдят, че половината от руснаците се отнасят "безразлично" към оттеглянето на чуждестранните компании от Русия.

IKEA стои на първо място сред брандовете, за чиято загуба хората казват, че съжаляват - 6 на сто от руснаците, доколкото може да се разчита на достоверността на данните на ВЦИОМ.

Това можеше да се види и по опашките, които обградиха големите магазини на IKEA в Русия веднага след като шведската компания обяви, че се готви да затвори производството и продажбите си в страната.

На второ място е McDonalds с 5%, Apple - с 3%, Renault, Procter & Gamble и H&M - с по 2%.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Андрей Ковачев е избран за един от петимата квестори в Европейския парламент

Квесторите имат важна роля във вътрешния живот на Европейския парламент.

13:21 - 17.07.2024
Важно днес

ГЕРБ е с най-много комисии в 50-ия парламент, ДПС на Пеевски пое "Бюджет и финанси"

Гласуването премина без дебати в пленарната зала

12:49 - 17.07.2024
Кино и сериали

Никол Кидман и Лийв Шрайбър са перфектната двойка в нов криминален сериал по Netflix

Какво може да се обърка в едно от най-богатите семейства с огромна къща на плажа в Нантъкет?

12:01 - 17.07.2024
Важно днес

Радан Кънев: Ние сме единствената държава в ЕС, която не участва в дебата за бъдещето на Европа

"Ние не говорим кой ще е българският комисар, за какъв ресор за този комисар ще се борим", подчертава евродепутатът.

11:18 - 17.07.2024
Технологии

ИКЕА изтегля превантивно външна батерия

При връщане можете да получите заместващ продукт или сумата от покупката обратно

11:15 - 17.07.2024