Разследване показа схема за имотни измами чрез фалшиви завещания Снимка: © Getty Images

Схема за имотни измами с апартаменти на възрастни хора - този път чрез фалшиви завещания, показа NOVA.

В центъра ѝ стои адвокатският сътрудник Иво Стефанов, който беше задържан в средата на януари за документални престъпления и притежание на оръжия и боеприпаси без разрешение. Разследването срещу него е за 8 имота в различни части на София.

Разплитането на историята тръгва от апартамент на една от най-скъпите улици в София - „Оборище”. В него живее самотен мъж, който уведомява свой приятел, че, след смъртта си, ще му завещае жилището си. Дава му и визитна картичка на наясно с волята му нотариус.

След смъртта на дарителя през юни миналата година, Цветан Марков оформя нотариално всички документи за апартамента, но за да влезе във владение, му трябва съдействието на Пето районно управление на МВР.

Със случая се занимава дознател Атанасов, който се оказва неоткриваем в продължение на месеци, разказва Марков пред разследващата журналистка на NOVA Мариета Николаева.

В един момент Марков решава да влезе с ключар и тогава разбира, че апартаментът вече има нов собственик.

„Дойдох на адреса, звънях, чуках. Никой не отвори. Нотариусът направи справка и видя, че след моето завещание е вписано друго - на Иво Стефанов”, уточнява потърпевшият.

Случаят не е единичен - незаконно придобитите имоти са осем апартамента, като част от тях са на името на адвокатския сътрудник, други - на негови близки.

Как работи схемата?

Мишена са апартаменти на самотно живеещи и без наследници хора. След смъртта им имотите са придобивани с фалшиви завещания. Първоначално на името на подставени лица. След това са прехвърляни на адвокатския сътрудник.

"Установихме, че имотите са няколко в различни райони на столицата. Като документите, които са ползвани са били в полза на въпросното лице, както и на други лица, които със знание са прехвърлили имотите в негова полза”, казва Иван Пенев от отдел „Икономическа полиция“.

Съдът прецени, че на този етап от разследването има достатъчно доказателства и остави Иво Стефанов окончателно в ареста. Засега той е обвинен за придобити с измама три апартамента.

Стефанов има 17 страници имотно досие, в което се виждат много разпоредителни сделки, не само с апартаменти, но и с поземлени имоти в София и страната. Мъжът прави различен тип сделки - замяна, покупко-продажби и завещания.

Предстои разследващите да установят колко от имотите са незаконно придобити. Безспорно обаче е едно - схемата не е действала без съдействието на длъжностни лица, които са изнасяли информация.

Засега нотариуси не се проверяват, тъй като няма данни за тяхно участие. Търсят се обаче други служители, част от държавната администрация, които евентуално са подавали ценната информация за починали самотно живеещи и без наследници хора.

Разследващите не изключват възможността от есхумация на телата на починалите, ако се появяват данни за насилствена смърт.


Адвокатски сътрудник е арестуван за имотни измами на възрастни хора


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024