Властите разследват причините за фаталната имплозия на подводницата "Титан" Снимка: © Getty Images

Военноморските сили на САЩ са открили "акустична аномалия, съответстваща на имплозия" само няколко часа, след като подводницата "Титан" е започнала да навлиза в дълбините на Атлантическия океан в неделя.

Информацията веднага е била споделена с американската брегова охрана, която я е използвала, за да стесни обхвата при издирвателната си мисия. Смята се, че звукът от имплозията е бил уловен от тайна сонарна система на Военноморските сили, която е поставена още от времето на Студената война.

Системата за звуково наблюдение е създадена през 50-те години на миналия век, за да подслушва за съветски подводници в отдалечените дълбини на Атлантическия океан. Точните подробности около издирвателната мисия на подводницата "Титан" обаче засега остават засекретени.

Всички петима членове на екипажа на борда са загинали вследствие на "катастрофална имплозия", докато са се спускали към останките на кораба "Титаник" на дъното на океана. Жертвите са 58-годишният милиардер Хамиш Хардинг, британско-пакистанският бизнесмен Шахзада Дауд и неговият 19-годишен син Сулеман Дауд, Пол-Анри Наржоле и Стоктън Ръш, съосновател на OceanGate - компанията, която организира подводното пътуване.

В четвъртък роботизиран водолазен апарат откри големи фрагменти от подводницата на морското дъно на около 480 м от потъналия кораб. Властите все още не знаят дали ще успеят да намерят телата на членовете на екипажа и не изключват възможността те никога да не бъдат открити.

"Средата на морското дъно там е безпощадна. Отломките съответстват на катастрофалната имплозия на кораба. Ще продължим да работим и да претърсваме района там долу, но засега нямам отговор за перспективите (за откриването на телата)", заяви контраадмирал Джон Моугър от бреговата охрана на САЩ.

Властите ще продължат да обследват мястото на отломките, а плавателните съдове и персоналът ще бъдат демобилизирани през следващите 24 часа.

Отломките на дъното на океана са от корпуса на "Титан", OceanGate потвърди смъртта на пасажерите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024