Отломките на дъното на океана са от корпуса на "Титан", OceanGate потвърди смъртта на пасажерите

Издирвателната мисия е открила отломки от подводния апарат "Титан" на дъното на Атлантическия океан, недалеч от останките на "Титаник".

Това съобщават от американската Брегова охрана, която участва в операцията по намирането на подводния апарат. Идентифицирането на останките беше потвърдено и на пресконференция на службата.

"Останките показват катастрофална загуба на компресионната камера. След като стигнахме до този извод, незабавно уведомихме семействата", казва Джон Моугър от Бреговата охрана на САЩ, който ръководи мисията по издирване на "Титан".

Все още не е ясно дали имплозията на над 3 км под повърхността на морското равнище се е случила в момента на прекъсване на комуникацията с батискафа или в следващите дни. Той обаче посочи, че радарите на спасителните екипи не са засичали сигнали за взрив по време на издирването.

Обследването на полето, в което са открити останките, ще продължи и занапред, за да се изясни какво, кога и как е довело до трагедията.

Малко преди това компанията-оператор на "Титан" OceanGate публикува съобщение, с което потвърждава смъртта на петимата пасажери.

"Вече смятаме, че нашият главен изпълнителен директор Стоктън Ръш, Шахзада Дауд и синът му Сюлеман Дауд, Хамиш Хардинг и Пол-Анри Наржоле за съжаление са загинали. Тези мъже бяха истински изследователи, които споделяха специфичен приключенски дух и дълбока страст към изследването и опазването на световните океани", се казва в съобщението.

Още след като стана ясно, че са открити останки, BBC цитираха експерта Дейвид Миърнс, според когото на дъното са разпознати парчета от задната част на подводницата и долната ѝ рамка за приземяване.

CNN също предадоха предварителна информация от вътрешна кореспонденция на спасителните и експертните екипи, според която отломките са от външния корпус на "Титан".

Установени са на около 500 метра от носа на легендарния "Титаник", който е и целта на частната експедиция.

За последно контактът с екипажа на подводницата е прекъснал в неделя, 18 юни. Смята се, че запасите от кислород за петимата пътници са били за около 96 часа, или четири денонощия, които вече изминаха.

Според информацията на Бреговата охрана - дистанционно управляван робот, който е обхождал дъното на океана край Титаник, е засякъл отломките.

Авантюристи, бизнесмени, изследователи: Кои са пътниците в изчезналата подводница „Титан“?

Титаник Изчезналият "Титан": Съдебен спор разкрива смущаващи данни за рисковете за пътниците


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Росица Матева към Главчев: Няма да има забавяне на изборните резултати

От ЦИК призовават да не се внася излишно напрежение преди вота

11:17 - 10.05.2024
Важно днес

Израел е готова да се бие "сама" в Газа, ако САЩ спрат доставките на оръжия, каза Нетаняху

Израелският премиер отговори на предупреждението, отправено от Джо Байдън

11:15 - 10.05.2024
Технологии

Open AI готви конкурент на търсачката на Google

Разширението на ChatGPT се очаква да бъде обявено официално на 13 май

10:23 - 10.05.2024
Живот

Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на многохиляден протест и освирквания

Хиляди протестираха в Малмьо срещу участието на Израел в "Евровизия"

09:40 - 10.05.2024
Важно днес

ГЕРБ - ДПС са близо до мнозинство в следващия парламент, показва проучване на "Маркет линкс"

Според проучването само 5 партии влизат в следващия парламент

09:37 - 10.05.2024