Развръзка: Офисът на Telus в София спира да модерира българското съдържание във Facebook

Казусът с Telus относно подозренията за противоречиво модериране на българското съдържание във Facebook достигна своята развръзка. Офисът на компанията в София вече няма да извършва контрол над публикациите в българската секция на социалната мрежа. Това потвърдиха представители на технологичната фирма пред "Булевард България".

Вариация на новината беше съобщена първо от разследващия журналист на BIRD Атанас Чобанов. В профила си във Facebook той обясни, че модерацията на български, руски и турски език вече ще се извършва на друго място и от месец юли тя се пренася а в Германия.

Чобанов беше един от активните участници в спора с Telus, който възникна около многобройните случаи на блокирани граждански гласове от социалната мрежа, чиито профили бяха премахнати заради публикации предимно срещу Владимир Путин и войната, която води Русия в Украйна. Профилът на журналиста също беше ограничен заради това, че е споделил новина за Европейския парламент, който обявява Русия за държава, спонсорираща тероризъм.

Чобанов пише, че договорът нa Telus и Meta е прекратен.

От българския офис на Telus обаче обясниха, че ще продължат да изпълняват договора си с Meta, защото той е глобален и на практика не съществуват отношение само между софийския офис на кандаската компания и компанията майка на Facebook. Услугите на местния Telus обаче ще бъдат насочени само към пазарите извън страната. По неофициална информация до конкретните действия се стига след изричното искане именно на българския клон на фирмата.

В края на януари казусът с контрола на публикациите в социалните мрежи стигна и до Народното събрание. В парламентарната комисия по електронно управление бяха представени становища от Meta, а представители на Telus бяха изслушани на живо. Поради липсата на време, те се ангажираха да отговорят на депутатските въпроси писмено.

От компанията на Марк Зукърбърг разясниха процеса по модериране в платформата без да уточняват "защо и как се блокират граждански гласове" в България. Telus не навлязоха в конкретика за работата си заради съображения за конфиденциалност, но тезата им е, че следват процедурите и стандартите на Meta.

Зад бранда Telus в България стои фирмата "Колпойнт Ню Юръп". През 2012 г. Telus International придобива българската компания и в момента е един от най-големите работодатели в аутсорсинг сектора в България.

  • TELUS International е публично търгувана компания, от която мажоритарният дял е собственост на TELUS - водеща канадска телекомуникационна компания.
  • Компанията е утвърден доставчик на услуги за аутсорсинг на бизнес процеси с над 70 000 служители в глобален мащаб.
  • В България обслужва над 50 клиента и е най-големият работодател в сектора с над 4500 служители.

Сред основателите на компанията са Ксавие Марсенак и Олга Егорова-Марсенак.

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024