Telus заплаши BIRD със съд след скандал около модерирането на Facebook Снимка: © Screenshot

Технологичната компания Telus International обяви, че предприема юридически действия срещу разследващия сайт Bird.bg. Причината за това идва от публикация във Facebook страницата на медията. В нея от Bird отправят критики към служители от фирмата, за която твърдят, че модерира съдържанието на социалната мрежа в България.

В поста си те споделят личните акаунти на част от служителите в Telus, като същевременно ги призовават да "постъпят разумно" и да станат "информатори".

"Вече разполагаме с координатите на десетки служители и сме пред моралната дилема да ги публикуваме, за да се окъпят в народната любов и да усетят какво е да блокираш достъпа на общественици и журналисти, които са против човеконенавистния путински режим, като в същото време отказваш да блокираш руските мурзилки, тровещи пространството с кремълски опорки", пишат Bird в публикацията си.

Реакцията им дойде, след като срещу акаунта на главния редактор Атанас Чобанов във Facebook бяха наложени рестрикции. Профилът му беше ограничен за 30 дни след споделянето на новина за това, че Европейският парламент е обявил Русия за държава, спонсорираща тероризъм.

Неофициално се твърди, че именно Telus отговаря за модерирането на българското съдържание във Facebook - информация, която досега не е коментирана от технологичната компания.

Публикацията на разследващия сайт предизвика особено голямо внимание във Facebook. От Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) заявиха, че тя представлява форма на онлайн тормоз и съдържа потенциални заплахи към служителите на компанията. Те призовават BIRD да премахне въпросните постове и да се извини на засегнатите лица.

Случилото се предизвика и отговор от страна на Telus International. Те наричат публикуваните твърдения на сайта "некоректни" и посочват, че "вече са предприети необходимите юридически действия към разпространителите на съответните неверни твърдения". Те обаче не казват нищо за работата си с Facebook.

"Категорично се противопоставяме на съдържащите се внушения и неверни твърдения, подтикващи към насилие и саморазправа с наши служители, несъвместими с принципите на демократичното общество и обективна журналистика", се казва в изявлението на компанията.

Модерира ли Telus съдържанието във Facebook?

От известно време потребители в социалната мрежа изразяват своето недоволство от начина, по който се модерира българското съдържание във Facebook.

  • Многобройни са сигналите срещу открито пропагандни профили, които продължават да се разпространяват свободно в платформата.
  • Има и случаи, при които изчезват профили на знакови критични български автори в социалната мрежа - знак, че Facebook не успява да предпази профилите им от "тролски атаки".

Ситуацията беше силно повлияна от дезинформацията, която се разпространяваше покрай пандемията от коронавирус и ваксините, но достигна до още по-напрегната точка след началото на руската война в Украйна и споделянето на неуместно съдържание с проруска насоченост. През април български потребители във Facebook създадоха петиция, с която настояват да бъдат прегледани механизмите за контрол на съдържанието.

Кой точно модерира българската секция на Facebook е въпрос, по който изглежда все още не може да бъде даден категоричен отговор. През 2019 г. технологичният гигант откри свои офис у нас, който се управлява в партньорство именно с Telus International.

В интервю за Economy.bg директорът на компанията по "Публични политики" за Централна и Източна Европа Габриела Чех разказва, че в офиса ще работят 150 модератори на съдържание на няколко езика - включително турски, казахски, грузински, руски и български.

А малко по-късно от Facebook казват пред "Капитал", че публикациите на български език "вече се модерират от няколко центъра за разглеждане на съдържание, включително от тези в Дъблин и Есен", като казват, че "е възможно в бъдеще част от хората в софийския офис да се занимават и с модериране на публикациите на български език".

Зад бранда Telus в България стои фирмата "Колпойнт Ню Юръп". През 2012 г. Telus International придобива българската компания и в момента е един от най-големите работодатели в аутсорсинг сектора в България.

  • TELUS International е публично търгувана компания, от която мажоритарният дял е собственост на TELUS - водеща канадска телекомуникационна компания.
  • Компанията е утвърден доставчик на услуги за аутсорсинг на бизнес процеси с над 70 000 служители в глобален мащаб.
  • В България обслужва над 50 клиента и е най-големият работодател в сектора с над 4500 служители.

Сред основателите на компанията са Ксавие Марсенак и Олга Егорова-Марсенак. Двамата са акционери в дружеството "Насекомо", което планира създаването на ферма за производство на протеини и храни за животни от ларви на мухи край Лозен.

Фалшиви новини Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024