Meta защити Telus и избяга от конкретни обяснения за заглушените критични гласове във Facebook

Компанията Telus International не е извършвала нарушения при модерацията на българско съдържание във Facebook. Такова заключение направи технологичният гигант Meta във връзка със случаите на блокирани граждански гласове от социалната мрежа, чиито профили бяха премахнати заради публикации предимно срещу Владимир Путин и войната, която води Русия в Украйна.

Изявлението на Меtа - собственикът на Facebook, беше прочетено по време на парламентарната комисия за електронно управление, която в четвъртък се занимаваше с темата за социалните мрежи в България и модерирането на публикациите онлайн. Акцентът беше върху Telus, за която вече се знае, че е подизпълнител на Меtа в страната, а миналата седмица пред централния ѝ офис се проведе протест.

Компанията, която е подизпълнител на Meta, трябваше да отговори на въпросите на депутати във връзка с твърденията на потърпевши потребители за "цензура". За пореден път обаче нейните обяснения се изчерпаха до това, че не може да навлезе в конкретика за работата ѝ с конкретен клиент, какъвто е Meta.

“Telus не може да говори от името на Meta поради въпроси, свързани с конфиденциалността, и няма да отговори на въпроси за преглед на съдържание за конкретни клиенти, включително за Meta”, каза Мерилин Тифинг, представител на базираната в Канада компания.

Тя повтори, че Telus просто изпълнява зададените от Facebook стандарти и политика, без да имат отношение към тяхното сформиране.

"Telus не създава политиките за съдържание, ние прилагаме политиките на нашите клиенти и стриктно спазваме законодателството", допълни Тифинг.

А какви всъщност са тези политики?

Представители на технологичния гигант Meta също бяха поканени на заседанието на комисията. Те, за разлика от представителите на Telus от Канада, не се явиха лично и вместо това изпратиха становище по въпроса, написано от Яков Туровски, директор "Обществени политики" в компанията за Централна и Източна Европа.

В него той описва процеса на модериране на съдържание във Facebook, като предоставя вече известна публична информация. Като тази, че публикациите и коментарите в платформата се регулират чрез комбинация от изкуствен интелект (ИИ); хора, които са рецензенти на съдържание, и доклади от страна на потребители.

Туровски посочва, че екипите от хора включват над 15 хил. експерти-рецензенти на съдържание, за които даденият език е майчин.

"Тъй като ние много добре знаем, че често е необходим местен жител, за да се разбере конкретното значение на дадена дума или политическия климат, в който се споделя дадена публикация. Българското съдържание, което изисква езикова и културна експертиза, се проверява от български модератори", обясняват от Meta.

Становището продължава с описание върху други части от политиката за модериране на Facebook, проверки, индивидуални оценки и доклади от потребители, но основният въпрос "защо и как се блокират граждански гласове" остава с неясен отговор.

Telus е добър партньор

В изявлението си Яков Туровски казва за работата на компанията с Telus, че "въз основа на скорошните твърдения за пристрастност на нашето модериране на съдържание" е проведен допълнителен одит и "не са открити несъответствия или опасения".

"Нашите одити за Telus показват високи нива на точност и са в съответствие с други сайтове за преглед в други локации", пише директорът от Meta.

От подизпълнителя на технологичния гигант заявиха, че нямат и никога не са имали връзки с руското правителство и изтъкнаха, че още от началото на войната подкрепят Украйна. Коментарът беше направен заради факта, че някои от профилите в платформата са блокирани заради публикации срещу Путин и Русия.

В крайна сметка заседанието на парламентарната комисия не само не успя да реши казуса, но и дебатите на практика бяха претупани. Комисията разполагаше само с една 30-минутна почивка време, за да разгледа случая, тъй като работата в пленарната зала беше удължена.

Самото провеждане на изслушването на Telus предизвика спор между депутатите от различните парламентарни групи, тъй като по правилник не може в парламента да заседават постоянни комисии, докато все още не е приключило обсъждането по основния дневен ред на Народното събрание. Въпреки това те често го правят.

Заседанието беше проведено на бързо в рамките на почивката без особена възможност за изслушване и въпроси от страна на гражданите. В залата бяха някои от потърпевшите, чийто профили са били блокирани за известно време заради политиката на Facebook и изпълняваните от Telus действия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024