Реабилитацията на Борисов от ЕНП не трогна нито ЕК, нито празния Европарламент

Предизборният дебат в ЕП по повод ареста на Бойко Борисов така и не успя да накара еврокомисаря по Правосъдие Дидие Рендерс да осъди кабинета "Петков" заради акцията по задържането на председателя на ГЕРБ през март.

Лидерът на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер лично обяви, че групата подкрепя Борисов и че незаконният му арест "нарушава фундаменталния принцип за върховенството на закона в България".

"Когато става дума за демокрацията в Европа, не може да си затваряме очите за България. Имаме нужда от върховенство на закона и там", каза той.

Вебер се учуди от факта, че в залата на ЕП не останаха почти никакви хора по време на обсъждането на казуса, извън няколко евродепутати от България и по двама говорители от групите на Консерваторите, Либералите, Социалистите и Левицата за попълване на дискусията.

Евродепутатът от ДБ (ЕНП) Радан Кънев съобщава, че колегите му не са му дали думата в дебата - докато ГЕРБ получиха право на три изказвания в защита на партийния си лидер.

Това, което Вебер и останалите членове на ЕНП настояваха, беше ЕК да осъди изрично ареста на Бойко Борисов.

Еврокомисарят по правосъдие Дидие Рендерс обаче двукратно игнорира призивите им, като напомни, че комисията не може да се меси в конкретни разследвания, които се водят в държавите членки.

"В специфичния случай - както можем да видим от решенията на административния съд, той установява, че има нарушение на закона и предлага възмездие - анулиране на заповедта за арест. Това не е ли признак за изпълнение на върховенството на закона?", каза той по повод казуса с Борисов.

Предсказуемо - ДПС бяха единствените български евродепутати, които взеха страната на ГЕРБ срещу Бойко Рашков, когото Илхан Кючюк обвини, че заплашвал политически активисти с предупредителни протоколи и карал полицията да проверява защо хора с двигателни проблеми искат да гласуват с подвижна урна.

Всички останали изказвания на членове на ЕНП бяха насочени към "изобличаване на лицемерието" на опозиционните евродепутати, които бяха обвинени, че вдигат темата за върховенството на закона само ако са засегнати техни съпартийци.

Това обаче провокира ответна реакция от страна на членове на ЕП като Рамона Стругариу (Renew, Румъния) и Клеър Дейли ("Левицата", Ирландия), които от години критикуват правителството на Бойко Борисов заради корупционните скандали. Сега те използваха случая, да иронизират внезапния интерес на ЕНП към липсата на стандарт за правосъдие в страната, който се прояви едва след падането на ГЕРБ от власт.

"ЕНП гласува срещу резолюцията на Европейския парламент през 2020 г., която осъждаше системните слабости и проблеми с върховенството на закона в България, злооупотребите с еврофондове, ужасяващите условия в затворите и т.н. Но, разбира се, щом Бойко Борисов е застрашен, вече няма значение. Този дебат не е истинско притеснение за върховенството на закона, а е трик за употреба на ЕП като инструмент за влияние в българските избори в полза на ГЕРБ - и е позорно. Всички видяха какво правите", каза Дейли, която препоръча на Манфред Вебер да изпрати мисия в България за разследване на обвиненията на Васил Божков срещу Борисов за рекет и корупция.

Рамона Стругариу се изненада защо дебатът е формулиран така, сякаш става дума за "някакъв геройски лидер на опозицията в трета страна, който е арестуван, докато се бори за демокрация и правата на човека".

"А тук става дума за Бойко Борисов. През 2020 г. в ЕП се прие резолюция за злоупотребите в неговото управление, има обвинения за връзки с криминални организирани групи, имаше протести на гражданското общество в България заради корупцията. Г-н Борисов беше на власт тогава - този лидер на опозицията ли е вашият герой, арестуван неправомерно?", иронично попита тя.

Отговор на критиките им дойде от няколко депутати от ЕНП - включително от членовете на ГЕРБ Андрей Ковачев, Андрей Новаков и Емил Радев, но и от чешкия евродепутат Томаш Здеховски, който неотдавна "оневини" Бойко Борисов и по казуса със снимките с кюлчета, като цитира непубликувана дотогава петорна експертиза на прокуратурата.

"Какво става, полудели ли сме? Този дебат за какво е? За Борисов или за принципа на върховенството на закона? Парламент ли сме или медийно шоу? Трябва да се зачитат правата на всички, независимо дали е от либералите, зелените или от ЕК", коментира Здеховски.

Българските евродепутати предпочетоха да внушат, че Борисов е жертва на геополитически заговор, като обявиха, че малко преди той да бъде задържан, е обявил подкрепа за предоставянето на военна помощ за Украйна.

"Този арест дойде един ден след като Борисов каза, че подкрепя Украйна и осъжда Русия. Той зае вашата позиция и плати цената за това. Представете си как премиер от ЕНП тиква в затвора опозицията от зелените или левицата - тук щеше да има гладни стачки и настояване за оставки", каза Андрей Новаков.

Социалистите Цветелина Пенкова и Иво Христов разкритикуваха ЕНП за това, че помага на ГЕРБ да използва европейски институции за намеса в предизборната кампания в България.

"На 8 октомври 2020 г. ЕП каза истината за порочния модел на управление на Борисов. С това беше развенчан и последният мит за европейска подкрепа на това управление. символ на това управление става липсата на върховенство на правото, снимки на златни кюлчета и чекмеджета, пълни с евро, незаконни подслушвания, купен вот и корупция", каза Пенкова, докато Христов призова ЕК да "погледне принципно на проблемите в България и да чуе гласа на хората, които поискаха да затворят тази страница от историята", имайки предвид модела на управление на ГЕРБ.

В крайна сметка дебатът приключи без каквато и да е резолюция и без намеса на Европейската комисия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024