Кандидатурата на проф. Анастас Герджиков за президент провокира разнопосочни реакции сред преподаватели от Софийския университет. 

Политологът проф. Румяна Коларова обяви, че е готова да се включи като член на инициативния комитет на Герджиков още преди той да потвърди официално своята номинация.

"Крайно време е образованието и науката да се ползват с по-голям авторитет от дисциплината, оръжието, заповедите, армията", коментира тя в интервю за БНР.

В същото време, колегата й от катедра "Политология" на СУ Милен Любенов изрази учудване от новината, че ректорът е решил да се впусне в предизборна кампания точно преди началото на академичната година и коментира, че "СУ не бива да бъде използван за това да легитимира формация и лидер, който не смее сам да се включи в кампанията". 

И двамата потвърдиха, че Герджиков се ползва с уважението на колегите си като учен и че преизбирането му за ректор през 2019 г. с голямо мнозинство е оценката на академичния състав за работата му. 

"Разбира се, че има много голямо значение, че академичната общност двукратно е избирала проф. Герджиков за ректор. Едновременно с това той има безспорен научен авторитет. Все пак ключов момент от неговата академична кариера е превод на "Политика" на Аристотел. Това е човек, който има доста фундаментално отношение към темата за политиката. Той има и управленски опит. Бил е зам.-министър на образванието, като ректор е председател на Съвета на ректорите", каза Коларова. 

Тя описа Анастас Герджиков като "човек, който няма някакво силно его" и който "търси балансирани мъдри решения". 

"Президентът не бива да бъде политически лидер. Прекрасно е, когато се издига човек, който не е политически лидер. Прекрасно е, когато се издига човек, който търси съгласие, а не конфронтация. Мисля, че е много важно да се потърси такава фигура. Дали ще има успех или не, е друг въпрос", каза тя. 

Липсата на лична популярност или на забележими позиции от страна на Герджиков по политически и обществени каузи обаче бяха посочени като сериозен недостатък на кандидатурата му в анализа на Милен Любенов. 

"Очевидно е, че ГЕРБ се опитват да използват институционалния авторитет на най-стария университет в България чрез неговия ректор, а не толкова на персоната Анастас Герджиков. Това може да създаде известно напрежение", каза той. 

Политологът сравни действащия ректор на СУ с негови предшественици като проф. Иван Лалов и проф. Боян Биолчев като хора с висока лична популярност сред обществото в периода преди да поемат управлението на университета. 

"Не трябва да смесваме академичната работа с политиката. Това, че един учен е със страхотни научни постижения, съвсем не означава, че той е избираем и че може да се впише в рамките на една такава кампания. Аз лично не си спомням някакви ярки политически позиции на проф. Герджиков през последните години или да е заставал зад големи обществени каузи - включително по въпросите, свързани с върховенството на закона, корупцията", каза още Любенов. 

Кой е проф. Анастас Герджиков - ректорът на Софийския университет, който се кандидатира за президент


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията