Реакциите в СУ след номинацията на Герджиков: ГЕРБ използва авторитета на университета

Кандидатурата на проф. Анастас Герджиков за президент провокира разнопосочни реакции сред преподаватели от Софийския университет.

Политологът проф. Румяна Коларова обяви, че е готова да се включи като член на инициативния комитет на Герджиков още преди той да потвърди официално своята номинация.

"Крайно време е образованието и науката да се ползват с по-голям авторитет от дисциплината, оръжието, заповедите, армията", коментира тя в интервю за БНР.

В същото време, колегата й от катедра "Политология" на СУ Милен Любенов изрази учудване от новината, че ректорът е решил да се впусне в предизборна кампания точно преди началото на академичната година и коментира, че "СУ не бива да бъде използван за това да легитимира формация и лидер, който не смее сам да се включи в кампанията".

И двамата потвърдиха, че Герджиков се ползва с уважението на колегите си като учен и че преизбирането му за ректор през 2019 г. с голямо мнозинство е оценката на академичния състав за работата му.

"Разбира се, че има много голямо значение, че академичната общност двукратно е избирала проф. Герджиков за ректор. Едновременно с това той има безспорен научен авторитет. Все пак ключов момент от неговата академична кариера е превод на "Политика" на Аристотел. Това е човек, който има доста фундаментално отношение към темата за политиката. Той има и управленски опит. Бил е зам.-министър на образванието, като ректор е председател на Съвета на ректорите", каза Коларова.

Тя описа Анастас Герджиков като "човек, който няма някакво силно его" и който "търси балансирани мъдри решения".

"Президентът не бива да бъде политически лидер. Прекрасно е, когато се издига човек, който не е политически лидер. Прекрасно е, когато се издига човек, който търси съгласие, а не конфронтация. Мисля, че е много важно да се потърси такава фигура. Дали ще има успех или не, е друг въпрос", каза тя.

Липсата на лична популярност или на забележими позиции от страна на Герджиков по политически и обществени каузи обаче бяха посочени като сериозен недостатък на кандидатурата му в анализа на Милен Любенов.

"Очевидно е, че ГЕРБ се опитват да използват институционалния авторитет на най-стария университет в България чрез неговия ректор, а не толкова на персоната Анастас Герджиков. Това може да създаде известно напрежение", каза той.

Политологът сравни действащия ректор на СУ с негови предшественици като проф. Иван Лалов и проф. Боян Биолчев като хора с висока лична популярност сред обществото в периода преди да поемат управлението на университета.

"Не трябва да смесваме академичната работа с политиката. Това, че един учен е със страхотни научни постижения, съвсем не означава, че той е избираем и че може да се впише в рамките на една такава кампания. Аз лично не си спомням някакви ярки политически позиции на проф. Герджиков през последните години или да е заставал зад големи обществени каузи - включително по въпросите, свързани с върховенството на закона, корупцията", каза още Любенов.

Кой е проф. Анастас Герджиков - ректорът на Софийския университет, който се кандидатира за президент


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Как TikTok проваля разширяването на най-големия завод за боеприпаси в Норвегия

"Развитието ни е под въпрос заради сървъри с клипове на котки"

09:56 - 27.03.2023

Елисавета Белобрадова: Това не е игра. Това е битката за парламентарната ни демокрация

Правителство с план за управление минимум до местните избори е основната цел

09:18 - 27.03.2023

Ден след присъда за домашно насилие Орлин Гигов е арестуван отново, още 2 жертви проговориха за него

Бившият служител в МВР болница е арестуван за пореден път на 23 март

08:49 - 27.03.2023

350 000 души на стачка: Транспортът в Германия е блокиран за 24 часа

Всички големи летища, с изключение на Берлин, са затворени за ден

07:57 - 27.03.2023

Нетаняху уволни критичен министър и провокира масови бунтове в Тел Авив

Полицията използва водни оръдия и коне, за да разпръсне хората

07:38 - 27.03.2023

Фотографът Димитри Стефанов и примабалерината Марта Петкова в разговор за изложбата „ПРИМА“

Фотографиите на документалиста ще бъдат изложени в Софийската опера и балет през април

19:01 - 26.03.2023

Киев обвини Русия, че е взела Беларус за ядрен заложник и поиска спешна среща в ООН

Путин се опитва да използва страховете на Запада от ядрена ескалация

16:39 - 26.03.2023

Войната, еврото, правата... Политиката, когато си на 18 и за първи път ще гласуваш

Миа Стаменова ще гласува - с хартиена бюлетина и без да вярва на новини в социалните мрежи

15:58 - 26.03.2023