Референдум против еврото няма да има, реши Конституционният съд

Референдум против въвеждането на еврото в България в следващите две десетилетия, какъвто искаше партия "Възраждане", няма да има. Конституционният съд (КС) потвърди решението на парламента, който още миналото лято прецени, че допитване по темата не е допустимо по закон.

От "Възраждане" поискаха КС да обяви отказа от референдум "за запазване на българския лев" за противоконституционен. Той обаче окончателно реши спора в полза на това да не се провежда такъв. Единствено Янаки Стоилов от състава на КС е "с особено мнение" по темата, допълнително становище има и от Атанас Семов. Стоилов, освен професор по право, е и бивш народен представител от БСП, а Семов беше посочен за конституционен съдия от квотата на президента.

Пълният текст на решението, което оставя допитването против въвеждане на еврото в историята, все още не е публикуван.

Докато КС заседаваше, от "Възраждане" излязоха на протест, в който искаха "Народен съд за Конституционния съд", запалиха чучело, както и автомобил, ринаха тор пред сградата на Министерския съвет, в която се помещава и органът, призван да пази основния закон.

Мотивът на Народното събрание да отхвърли искането за референдум, въпреки че Костадинов и партията му бяха събрали нужните за това подписи, беше, че законът не позволява народът да се произнася по въпроси, свързани с международни договори, които България е подписала.

Договорът за членство на Европейския съюз е именно такъв документ, а въвеждането на единната европейска валута е част от него, макар и да не е упоменат срок, в който това трябва да се направи.

Една от целите на настоящото правителство е България да влезе в Еврозоната през 2025 г. За целта страната трябва да отговаря на макроикономическите условия за това, след които е и ниска инфлация.

Снимка от протест на "Възраждане" "Възраждане" изгори чучело и мята животинска тор в протест срещу КС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024