Референдум срещу Договора с България подготвя македонската опозиция Снимка: © Getty Images

Най-голямата опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ официално е внесла предложение за референдум по въпрос дали Договора за добросъседство с България трябва да отпадне.

Лидерът на партията Християн Мицкоски каза по-рано, че прекратяването на споразумението от 2017 г. ще спре настоящите претенции от България за приемането на позицията ѝ, че македонският език и идентичност имат български произход, заедно с други искания за промяна на учебниците по история и ограничаване на предполагаемия език на омразата срещу етническите българи в страната.

Той уточни, че референдумът ще даде възможност на хората да кажат "да" или да се обявят "против" Споразумението, което според него е основният проблем на европейската интеграция на страната.

За да се проведе подобно гласуване е необходимо първо да бъдат събрани 100 подписа, които да бъдат внесени в парламента. Ако това стане, Събранието на Северна Македония може да одобри подобна инициатива за допитване, но за целта ще са необходими 150 хил. подписа от граждани. От опозиционната партия настояват референдумът да има задължителен, а не консултативен характер.

Очаква се ВМРО-ДПМНЕ сравнително лесно да успее да събере необходимите подписи, но за да бъдат резултатите от референдума задължителни, както иска Мицкоски, партията ще трябва да убеди около 900 хил. души, което е приблизително половината от населението на страната.

В подкрепа на инициативата се обяви и лидерът на Демократическата партия на сърбите в Македония. От управляващия Социалдемократически съюз на Северна Македония (СДСМ) обаче споделят противоположното мнение.

Срещу референдума се изказа и президентът на страната Стево Пендаровски който посочи, че няма как европейската интеграция на Скопие да бъде обсъждана без да има споразумение за добросъседство с техните съседи.

"Нека не си правим илюзии. Двустранните споразумения със съседите и добросъседските отношения, както ги наричат в ЕС, са една от ключовите предпоставки, и винаги са били, за интеграцията на всяка страна не само от този регион, но и от целия посткомунистически свят след 1990 г." заяви Пендаровски.

Договорът за добросъседство от 2017 г. беше подписан от бившите премиери на Северна Македония и България - Зоран Заев и Бойко Борисов с напразната надежда, че ще оправи обтегнатите двустранни отношения. Парламентът на РСМ подкрепи френското предложение в отсъствието на ВМРО-ДПМНЕ

Договорът за добросъседство от 2017 г. беше подписан от бившите премиери на Северна Македония и България - Зоран Заев и Бойко Борисов с напразната надежда, че ще оправи обтегнатите двустранни отношения. Въпреки големите надежди и първоначалната добра воля, в края на 2020 г. София блокира присъединяването на Скопие към ЕС.

Шансът за пробив обаче се появи това лято, когато и двете страни приеха така нареченото френско предложение. То включва българските изисквания към РСМ, заедно с останалите критерии, които Скопие трябва да изпълни, за да стане член на Европейския съюз, и е опит за разрешаване на спора между двете съседни държави.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Депутатите приеха бюджета за 2024 г. на първо четене

До края на деня в петък се приемат предложения за второто гласуване

20:23 - 11.12.2023
Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това е триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023