Снимка: © Getty Images

Най-голямата опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ официално е внесла предложение за референдум по въпрос дали Договора за добросъседство с България трябва да отпадне.

Лидерът на партията Християн Мицкоски каза по-рано, че прекратяването на споразумението от 2017 г. ще спре настоящите претенции от България за приемането на позицията ѝ, че македонският език и идентичност имат български произход, заедно с други искания за промяна на учебниците по история и ограничаване на предполагаемия език на омразата срещу етническите българи в страната.

Той уточни, че референдумът ще даде възможност на хората да кажат "да" или да се обявят "против" Споразумението, което според него е основният проблем на европейската интеграция на страната.

За да се проведе подобно гласуване е необходимо първо да бъдат събрани 100 подписа, които да бъдат внесени в парламента. Ако това стане, Събранието на Северна Македония може да одобри подобна инициатива за допитване, но за целта ще са необходими 150 хил. подписа от граждани. От опозиционната партия настояват референдумът да има задължителен, а не консултативен характер.

Очаква се ВМРО-ДПМНЕ сравнително лесно да успее да събере необходимите подписи, но за да бъдат резултатите от референдума задължителни, както иска Мицкоски, партията ще трябва да убеди около 900 хил. души, което е приблизително половината от населението на страната.

В подкрепа на инициативата се обяви и лидерът на Демократическата партия на сърбите в Македония. От управляващия Социалдемократически съюз на Северна Македония (СДСМ) обаче споделят противоположното мнение.

Срещу референдума се изказа и президентът на страната Стево Пендаровски който посочи, че няма как европейската интеграция на Скопие да бъде обсъждана без да има споразумение за добросъседство с техните съседи.

"Нека не си правим илюзии. Двустранните споразумения със съседите и добросъседските отношения, както ги наричат в ЕС, са една от ключовите предпоставки, и винаги са били, за интеграцията на всяка страна не само от този регион, но и от целия посткомунистически свят след 1990 г." заяви Пендаровски.

Договорът за добросъседство от 2017 г. беше подписан от бившите премиери на Северна Македония и България - Зоран Заев и Бойко Борисов с напразната надежда, че ще оправи обтегнатите двустранни отношения. Парламентът на РСМ подкрепи френското предложение в отсъствието на ВМРО-ДПМНЕ

Договорът за добросъседство от 2017 г. беше подписан от бившите премиери на Северна Македония и България - Зоран Заев и Бойко Борисов с напразната надежда, че ще оправи обтегнатите двустранни отношения. Въпреки големите надежди и първоначалната добра воля, в края на 2020 г. София блокира присъединяването на Скопие към ЕС.

Шансът за пробив обаче се появи това лято, когато и двете страни приеха така нареченото френско предложение. То включва българските изисквания към РСМ, заедно с останалите критерии, които Скопие трябва да изпълни, за да стане член на Европейския съюз, и е опит за разрешаване на спора между двете съседни държави.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

САЩ разследват руски олигарх - основател на втората по големина алуминиева компания в света

Предполага се, че руският милиардер е заобиколил наложените му санкции

Путин призна независимостта на Запорожка и Херсонска области, ООН осъди референдумите

Очаква се Путин да говори днес, след което да се присъедини към празничен митинг на Червения площад

"Тренд": ГЕРБ е на 9,3% пред ПП, "Възраждане" са трети

Според "Тренд" 13,9% от имащите право на глас ще упражнят това право в полза на "Възраждане"

Топовни салюти за Илхам Алиев в София - прелюдия към старта на гръцкия интерконектор

Румен Радев посреща президента на Азербайджан днес, очакват се разговори за газа

КЗК: "Лукойл България" злоупотребява с монопола си в горивата

Нарушенията са в пазара на горива на едро, твърди антимонополната комисия

Финландия затваря границите си за руски туристи от полунощ

Руските туристи вече не могат да посещават Финландия, която им служеше за "входна врата" към ЕС.

Димитър Стоянов: Тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам

Ресорният министър заяви, че няма как да погаз решение на парламента, касаещо военната помощ за Украйна

Никола Минчев: Искам хората да знаят, че промяната ще е трайна - дори в най-трудния район

"Държа на уважението към Народното събрание - като юрист и като гражданин"