Регионалният министър сменил борда на "Автомагистрали" АД заради нарушения и след номинации от ГЕРБ (Обновена) Снимка: © МРРБ

Министърът на регионалното развитие Андрей Цеков призна, че е сменил почти изцяло борда на държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД заради нарушения на досегашните членове и след съгласуване с ГЕРБ-СДС.

"Рокадата се налага след получен доклад от АДФИ за извършена инспекция за спазване на Закона за обществени поръчки (ЗОП). Докладът констатира масови нарушения на ЗОП и системно неупражняван контрол за законосъобразност при възлагането на строителство, доставки и услуги от страна на дружеството," посочиха от МРРБ.

Финансовата проверка е показала, че за договори над 2 млрд. лв. не е прилаган Законът за обществените поръчки, поясни министърът.

Затова ръководството е било сменено, като по предложение на ГЕРБ в него са включени и трима юристи.

"Тази смяна е направен а след съгласуване с ГЕРБ и има техни номинации," обяви и премиерът Николай Денков.

Предложените назначения са до провеждането на нов конкурс за членове на ръководството, както изисква законът. Но сред новите хора в управата на компанията се вижда името на съдружник на Цеков от времето преди да стане министър.

Това става ясно от министерска заповед, подписана на 5 март тази година. Решението, заедно с документите за промяната в ръководството на фирмата, са изпратени за публикуване в Търговския регистър, но новите членове още не са вписани официално, показа проверка на Булевард България.

В протокола е записано, че Владимир Трифонов, Гено Георгиев, Калин Янков и Ивелина Крушкова са освободени като членове на съвета на дружеството, но не и от отговорност.

На сайта на "Автомагистрали" е посочено, че Владимир Трифонов и Гено Георгиев са избрани за петгодишен мандат от 2021 до 2026 г. след проведен конкурс, а инж. Калин Янков - представител на държавата в борда - след проведен конкурс с мандат от 5 години, считано от 01.02.2023 г.

На тяхно място са избрани Ивелина Маринова, Станислава Варадинова, Стефан Атанасов и Даниел Михалев. Те са назначение, докато бъде проведен конкурс за избор на нови членове на борда на директорите по Закона за публичните предприятия и контрол, пише още в заповедта.

Според справка в Търговския регистър Стефан Атанасов е съдружник на Андрей Цеков в дружеството "Веридея", учредено през 2019 г. В края на 2021 г. Андрей Цеков прехвърля своя дял на съпругата си Деница, а през септември миналата година, това прави и Атанасов.

От предишното ръководство на "Автомагистрали" остава само изпълнителният директор Иван Станчев, за когото също пише, че е назначен след проведен конкурс с мандат от 5 години, считано от 01.02.2023г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024
Важно днес

"Не искаме да сме мегафон на правителството". Италианската обществена телевизия обяви стачка след медиен скандал

Журналистите се оплакват от опити за политически натиск

10:37 - 04.05.2024
GEN Z дневници

Vol. 20: Зендея не може да играе тенис, японци блокират Instagram гледка

И още: какво е общото между футболните фланелки и шоколада

09:51 - 04.05.2024
Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще води литургията за Възкресение Христово

Тя започва в 23,30 на Велика събота в храма "Св. Александър Невски"

08:52 - 04.05.2024