На 41 години Михаин Лопес Нуньес влезе завинаги в спортната история - той е първият и единствен състезател, който печели 5 последователни олимпийски златни медала в една и съща индивидуална дисциплина.

Докато публиката в Париж аплодираше победата му на финала в класическата борба, свръхтежка категория, знаменосецът на Куба направи един последен жест на почит към спорта, публиката и Олимпиадата.

Лопес първо "преметна" на тепиха своя треньор, после вдигна на ръце във въздуха друг помощник от екипа си.

Накрая почти двуметровият мъж-канара застана в центъра, събу спортните си обувки, целуна ги за "сбогом" и ги остави върху логото на Олимпийските игри.

Това беше и прощаването на легендарния атлет с борбата.

Лопес се оттегля на върха на кариерата си, всепризнат за най-добрия олимпийски състезател на своето поколение.

Златният му медал в дисциплината, в която и българинът Кирил Милов се бореше в Париж, е като кулминация във филмов сценарий.

В България и Хърватия Лопес е прекарал и част от подготовката си за Олимпиадата в Париж. В свое интервю преди игрите той казва, че е имал късмета да тренира с елитни атлети - някои от най-добрите борци в неговата категория.

Роденият през 1982 г. борец първоначално е имал желание да се занимава с бейзбол, преди да се насочи към силовия спорт. Неговият по-голям брат Микел Лопес Нуньес е бронзов медалист от Атина 2004 в бокса, тежка категория.

На 20 години се класира на първото си световно първенство, а година по-късно печели злато на Панамериканските игри.

Схватката на Михаин Лопес с треньора след петия му златен медал

Първата Олимпиада на Лопес е още през 2004 г. в Атина, но тогава пътят му към медалите в категорията до 120 кг е спрян от един от най-големите му съперници - Хасан Бароев от Русия.

Двамата се срещат още два пъти на световен финал в Китай и Азербайджан, преди да се сблъскат и на Олимпийските игри през 2008 г. в Пекин. Това е реваншът на Михаин Лопес срещу Бароев, а кубинският борец печели първия от петте си златни олимпийски медала.

Лопес защитава титлата си през 2012 г. в Лондон, побеждава втория си най-труден съперник Риза Каяалп от Турция в Рио 2016, и въпреки принудителното спиране на състезанията около пандемията печели златото и в Токио през 2021 г.

Според El Mundo Deportivo Михаин Лопес не се е състезавал на официални турнири в последните три години до Олимпиадата в Париж 2024.

Големият кубинец обаче е запазил върховата си форма. Броени седмици преди да навърши 42 години, той завоюва и петия си златен медал с победа срещу Ясмани Акоста (роден в Куба, но състезател за Чили).

Рекордьор на Олимпийския подиум, той има и пет титли като световен шампион и пет - като шампион от Панамериканските игри.

Лопес запазва и репутацията на Куба като държава, която инвестира мощно в спортa заради политическата си стратегия. Страната има повече олимпийски медали от всички други държави в региона, с изключение само на САЩ.

"Кубинската школа, която се базира на спорта като всеобщо право, масовото участие като ключ към развиване на спортното движение и възприемането на традицията, че всички чернокожи и бедни хора имат възможност да развият своите качества, обяснява високия брой на атлети на топ ниво", пише още El Mundo Deportivo.

Благодарение на последния си финал Михаин Лопес вече изпреварва велики спортисти като Майкъл Фелпс, Карл Люис и Кейти Ледеки по броя на златните медали в една и съща дисциплина. Фелпс е рекордьор по общ брой медали от Олимпийски игри, но има "само" 4 шампионски титли в най-силната си категория - 200 метра смесено плуване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ДАНС след проверка: България не е замесена по никакъв начин с взривените пейджъри

Спецслужбите установиха "по безспорен начин", че в Бъглария не са внасяни или произвеждани такива пейджъри

08:14 - 20.09.2024
Важно днес

Фон дер Лайен обеща милиарди помощ за наводнените райони в Европа

Властите в Полша и съседна Чехия вече предупредиха, че икономиките им ще пострадат заради последствията от наводненията

07:39 - 20.09.2024
Важно днес

Израел нанесе десетки удари срещу Ливан и обяви "нова фаза на войната" срещу "Хизбула" (Обновена)

Израел започна да нанася удари по цели в Ливан в поредна ескалация на напрежението

20:01 - 19.09.2024
Важно днес

Законът на "Възраждане" за чуждестранните агенти се провали в парламентарна комисия

Законопроектът беше отхвърлен още на първо четене и събра подкрепа само от "Възраждане"

19:03 - 19.09.2024
Живот

Висша мода по халат: Риана, Изабел Юпер и новата мания по комфортни дрехи

Нова тенденция превръща халатите за баня в облекло от висшата мода

18:50 - 19.09.2024
Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Важно днес

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи

Средствата ще отидат за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната инфраструктура

16:44 - 19.09.2024