Рекордьорката по преференции Славена Точева пита МВР за вота за “лицето Стела Николова” във Варна

Депутатката от ГЕРБ Славена Точева, която от 2 години е разследвана от МВР заради съмнения за купуване на гласове и отчитане през огромен брой преференции, реши да контраатакува Стела Николова (ПП-ДБ) заради личния ѝ вот на последните избори.

Както Точева, така и Николова бяха избрани от Варна на последните избори, но докато третата в листата на ГЕРБ регистрира 10 159 преференции (20% от всички гласове за партията), тези за Николова бяха 3863 (10% от тези за коалицията).

Точева е внесла въпрос до служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по повод "изборния процес във Варна" специално заради Стела Николова, като твърди, че "този голям мажоритарен вот, нехарактерен за представляваната от нея политическа сила в морската столица, придвижи г-жа Николова от неизбираемата 7-ма позиция до второто място в листата".

За да илюстрира изненадата си от преференциите на депутатката от ПП-ДБ, Славена Точева е преброила само 3 преференции за нея в "родното ѝ село Царевци", а на други места, "където би трябвало да е по-малко разпознаваема", събирала повече предпочитания.

Стела Николова беше общински съветник на ДБ във Варна, бивш кандидат кмет е и преференциите ѝ във Варна на Избори 2023 не са особено изненадващи, като се има предвид, че още през април 2021 г. размести листата с над 4000 гласа.

Славена Точева обаче няма политическа кариера преди включването ѝ в листите на ГЕРБ-Варна. Преди това тя е работила като хостеса в нощен клуб. На 2 април тя беше поставена на избираемото трето място след двама бивши министри на ГЕРБ, като изпреварва техните лични гласове вкупом със своите преференции.

В общини като Долни чифлик, Дългопол и Девня гласовете за ГЕРБ са четири пъти повече от тези за ПП-ДБ. Град Варна обаче е почти поравно разделен между първите две политически сили - с преднина на ГЕРБ от едва 853 гласа.

Малко след изборите стана ясно, че МВР разследва Точева цели две години заради странните изкривявания на резултата на ГЕРБ във Варна в нейна полза.

Според данните на "Сега" - във Варна се водят поне три досъдебни производства. Разследва се организирана престъпна група още от 2021 г., когато Точева за първи път се появи в листата и прескочи от 25-то до 2-ро място за една нощ. В разследването е замесен местният строителен бизнесмен Даниел Славов - Дидо Дънката.

Сега тя иска справка от МВР за това дали са получавали сигнали за "зависимости и обвързаности" на Стела Николова с представители на варненскяи бизнес и "как е финансирала индивидуалната си предизборна кампания, която видимо беше най-скъпата в морската столица".

"Считам, че трябва да се мери с еднакъв аршин за всички. Щом броят на моите преференции се смята за съмнителен, то е редно и тези, получени от лицето Стела Николова, също да бъдат проверени", обявява Славена Точева.

Въпросът ѝ до Иван Демерджиев е внесен на 5 май, като Точева изрично е поискала отговорът да е писмен.

Избори 2023: Кой спечели най-големите градове в България?

От 2 г. МВР разследва "бума" на преференциите за Славена Точева


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

41-годишният политик беше нападнат от четирима души в петък вечерта, докато разлепя плакати в рамките на предизборната кампания преди вота за ЕП през юни.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024