Снимка: © Getty Images

Американски федерален съд отхвърли две антитръстови жалби срещу Facebook и това доведе до вдигане на пазарната стойност на технологичния гигант до над 1 трилион щатски долара за първи път в историята. Акциите на компанията на Марк Зукърбърг скочиха с 4,2% след обявяването на новината – до 355,64 долара всяка.

Съдия Джеймс Боусбърг отсъди в полза на Facebook по делото, заведено от Федералната търговска комисия, както и по жалбата на прокурори от 45 щата, смятащи, че компанията осъществява монопол.

Търговската комисия твърдеше, че Facebook злоупотребява със силната си позиция на пазара, за да елиминира конкурентите. В жалбите пишеше още, че технологичният гигант е използвал „систематична стратегия“ да установи почти пълен монопол, придобивайки Instagram през 2012 и WhatsApp две години по-късно.

Главният прокурор на Ню Йорк Летийша Джеймс, която бе един от обвинителите, започнали делото, заяви, че Facebook е използвал монополна сила, за да „удари по-малките си съперници и да задуши конкуренцията, за сметка на всекидневните потребители“.

Съдия Боусбърг обаче отсъди, че „тези обвинения не предоставят прогнозни цифри или диапазон на пазарния дял на Facebook във всеки един момент през последните 10 години“. „В крайна сметка не може да се установи като правдоподобно твърдение, че Facebook притежава властова позиция на пазара“, твърди той.

Боусбърг определи жалбата на Търговската комисия като „твърде неясна“ и „правно недостатъчна“, а за тази на 45-те щата отсъди, че нарушенията, в които компанията е обвинена, са се случили прекалено назад във времето.

„Оплакването на комисията не казва почти нищо конкретно по ключовия въпрос колко власт всъщност са имали Facebook и колко все още притежават. Почти се създава очакване съдът просто да се съгласи с общоприетото мнение, че Facebook са монополисти“, пише в решението на съдията.

Той не уважи и искането на главните прокурори Instagram и WhatsApp да се отделят от компанията на Зукърбърг. Щатите не са предоставили „разумна обосновка“ за това защо са чакали между 6 и 8 години, за да решат да съдят компанията, пише в решението на Боусбърг – аргумент, който от Facebook неведнъж повтаряха.

„В крайна сметка тази акция се основава на общественото мнение отпреди шест години – преди Apple да пуснат своите Apple Watch и Alexa, когато Кевин Дюрант все още играеше баскетбол за „Оклахома Сити Тъндър“ и когато вирусът Ебола доминираше заглавията в медиите“, казва съдията.

Редица анализатори посочват решенията на Боусбърг като удар по Търговската комисия и като начало на промени в законите за защита на конкуренцията в САЩ. Американските законодатели вече обявиха, че ще преразгледат антитръстовите правила. Все пак регулаторът може да подаде нова жалба до 28 юли.

„Доволни сме, че решенията разпознаха дефектите в правителствената жалба, заведена срещу нас“, обявиха от Facebook. „Ние се конкурираме честно всеки ден, за да привлечем вниманието на хората, и ще продължим да доставяме страхотни продукти за тях и за бизнесите, ползващи нашите услуги“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ