Ресторантьорите пак се готвят за протест, недоволни са от новите предложения на Ангел Кунчев Снимка: © Getty Images

От ресторантьорския бранш заплашиха с нови протести, ако бъдат въведени предлаганите от главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев ограничителни мерки срещу Covid-19.

Според Кунчев заведенията трябва да приемат посетители само в откритите си части, а на закрито да работят при 50% капацитет, но единствено ако са ваксинирани 100 процента от персонала и клиентите.

По този повод председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов заяви, че стотици хиляди заети в тази сфера ще останат без работа, ако ограниченията бъдат задействани със заповед на здравния министър.

„Ограничаване на 50 процента само за ваксинирани си е чисто затваряне, с други думи. Без приет бюджет, без социално-икономически мерки за работещите в тези сектори, ако това се изпълни, което е написал доц. Кунчев, около 700-800 хиляди от утре остават без работа“, заяви пред БНР председателят на Българската асоциация на заведенията.

Темата беше коментирана и на среща в парламента на БСП с туристическия бранш, във връзка с актуализацията на държавния бюджет. Там Алибегов посочи, че мерките са „противоконституционни“, предаде БТА.

Алибегов твърди, че заведенията нямат право да проверяват лични данни на хората, затова не можели да установят наличност на Covid-сертификат. „Нямаме право да го искаме – дали е истински, не е ли истински, дали сте ваксинирани или не“.

До два дни браншът щял да обяви на обща пресконференция какви действия ще предприеме, но „в никакъв случай няма да позволим това да се случи отново“.

Той обвини Кунчев, че прави „пиар ход“ и каза, че България била единствената страна в Европа, която не подпомага туристическия бизнес. Според ресторантьорите – дори при актуализация на бюджета, няма да има предвидени пари за антикризисни мерки за затворени или ограничени бизнеси.


ИТН обвини Кацаров в "тирания" и го призова да отмени заповедта, "разделяща ваксинирани и неваксинирани"

Стойчо Кацаров отговори на Гешев: Прокуратурата да участва по-активно в спазването на мерките

Глобиха с по 5000 евро двама българи с фалшиви Covid-сертификати на гръцката граница


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024