Режим на тока в Китай заплашва глобалната икономика, но не и Apple Снимка: © Getty Images

Североизточен Китай е подложен на по-строг режим на тока от миналата седмица заради все по-голям недостиг на електроенергия. Освен фабриките, вече и домовете остават без ток, с което се прекъсват производства, а в някои магазини се работи на свещи, докато ефектът върху икономиката се натрупва.

Жители на североизточните региони на страната призовават правителството да предприеме мерки и да не прекъсва тока, тъй като температурите там падат рязко с наближаването на зимата. Хора от засегнатите градове казват, че спирането става по-рано и продължава по-дълго от предварително обявеното, пише Гардиън.

Сривът на електроенергията в Китай е причинен от усложнени доставки на въглища и все по-строги стандарти за вредни емисии. Това вреди на индустрията в няколко региона и води до рискове за глобалните вериги на доставки, които така или иначе са под натиск заради фактори като пандемията и неочаквано голямото търсене през тази година.

В североизточните части на Китай фабрики затварят, за да не надвишат ограниченията за използване на енергия, които Пекин налага, за да повиши ефикасността. Това води до притеснения за потенциален недостиг на стоки преди коледните празници, включително на смартфони и други устройства.

По всичко личи обаче, че това не се отразява на Apple. Pegatron Corporation, един от ключовите партньори на компанията, който сглобява iPhone, казва, че ще предприеме мерки, за да отговори на изискванията на властите. Въпреки това фирмите, които произвеждат смартфона на Apple, засега са избегнали драстично намаляване на продукцията. Според източници на Bloomberg изглежда, че освен това тези фирми имат и преференциален достъп до енергия, така че да продължат работата си.

Фабриката на Pegatron в източния град Куншан ще е частично засегната, както и близкият обект за сглобяване на iPhone на Luxshare Precision Industry, който ще спази графика си за доставки. Гардиън съобщава, че доставчикът Eson Precision Engineering ще спре производството си в Куншан до четвъртък, но това няма да има “значителен отзвук” върху работата на компанията.

За домашните и неиндустриални потребители ефектът от режима идва в период когато нощните температури падат почти до 0 градуса в най-северните градове на Китай. В различни провинции и градове проблемът се влошава в последната седмица, като властите призовават гражданите да не използват мощни уреди като микровълнови фурни и нагреватели за вода. В някои градове търговските центрове затварят по-рано от обичайното.

Част от проблема е желанието на правителството да намали вредните емисии. Китай заяви, че ще намали потреблението си с 3% през 2021 г., за да посрещне климатичните си цели, докато едва 10 от 30 региона в страната са постигнали целите си за първата половина на годината. Вследствие на енергийните проблеми в страната някои анализатори намаляват оценките си за икономическия растеж на Китай през 2021 и предупреждават за глобални проблеми с доставките на текстил, играчки и части за машини.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024