Снимка: © Getty Images

Североизточен Китай е подложен на по-строг режим на тока от миналата седмица заради все по-голям недостиг на електроенергия. Освен фабриките, вече и домовете остават без ток, с което се прекъсват производства, а в някои магазини се работи на свещи, докато ефектът върху икономиката се натрупва.

Жители на североизточните региони на страната призовават правителството да предприеме мерки и да не прекъсва тока, тъй като температурите там падат рязко с наближаването на зимата. Хора от засегнатите градове казват, че спирането става по-рано и продължава по-дълго от предварително обявеното, пише Гардиън.

Сривът на електроенергията в Китай е причинен от усложнени доставки на въглища и все по-строги стандарти за вредни емисии. Това вреди на индустрията в няколко региона и води до рискове за глобалните вериги на доставки, които така или иначе са под натиск заради фактори като пандемията и неочаквано голямото търсене през тази година.

В североизточните части на Китай фабрики затварят, за да не надвишат ограниченията за използване на енергия, които Пекин налага, за да повиши ефикасността. Това води до притеснения за потенциален недостиг на стоки преди коледните празници, включително на смартфони и други устройства.

По всичко личи обаче, че това не се отразява на Apple. Pegatron Corporation, един от ключовите партньори на компанията, който сглобява iPhone, казва, че ще предприеме мерки, за да отговори на изискванията на властите. Въпреки това фирмите, които произвеждат смартфона на Apple, засега са избегнали драстично намаляване на продукцията. Според източници на Bloomberg изглежда, че освен това тези фирми имат и преференциален достъп до енергия, така че да продължат работата си.

Фабриката на Pegatron в източния град Куншан ще е частично засегната, както и близкият обект за сглобяване на iPhone на Luxshare Precision Industry, който ще спази графика си за доставки. Гардиън съобщава, че доставчикът Eson Precision Engineering ще спре производството си в Куншан до четвъртък, но това няма да има “значителен отзвук” върху работата на компанията.

За домашните и неиндустриални потребители ефектът от режима идва в период когато нощните температури падат почти до 0 градуса в най-северните градове на Китай. В различни провинции и градове проблемът се влошава в последната седмица, като властите призовават гражданите да не използват мощни уреди като микровълнови фурни и нагреватели за вода. В някои градове търговските центрове затварят по-рано от обичайното.

Част от проблема е желанието на правителството да намали вредните емисии. Китай заяви, че ще намали потреблението си с 3% през 2021 г., за да посрещне климатичните си цели, докато едва 10 от 30 региона в страната са постигнали целите си за първата половина на годината. Вследствие на енергийните проблеми в страната някои анализатори намаляват оценките си за икономическия растеж на Китай през 2021 и предупреждават за глобални проблеми с доставките на текстил, играчки и части за машини.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МВР поиска да отнеме лиценза за охрана на "Делта гард"

Охранителната фирма стана обект на разследване заради "Осемте джуджета"

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"